NL FR EN
www.belgium.be

Nieuwe RV Belgica

Het huidige schip, RV Belgica, heeft na 900 000 afgelegde kilometers (20 keer de omtrek van de aarde!) en 34 jaar dienst zijn beste tijd gehad. De Federale Overheid heeft daarom de opdracht gegeven om in 2019 een nieuw, ultramodern oceanografisch onderzoekvaartuig te bouwen, dat vanaf eind 2021 operationeel zal zijn.

Mariene wetenschappers zullen met het nieuwe schip hun meerdaagse of meerweekse onderzoektochten kunnen voortzetten en uitbreiden in Belgische wateren en daarbuiten. Zo bouwen ze wetenschappelijke kennis op die noodzakelijk is als ondersteuning voor de zogenoemde Blauwe Economie. Denk maar aan duurzame visserij, windmolens op zee, mijnbouwactiviteiten in de diepzee, energieopslag voor de kust…

Het nieuw onderzoeksschip zal eigendom zijn van de Belgische Staat vertegenwoordigd door het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO). De OD Natuur van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) zal instaan voor het beheer van het schip in samenwerking met het Ministerie van Defensie.

Op basis van een bevraging van de Belgische mariene onderzoeksgemeenschap en (potentiele) gebruikers werden de karakteristieken van het nieuwe schip bepaald.

Het nieuw onderzoeksschip zal multidisciplinair zijn en verschillende onderzoeksdisciplines kunnen ondersteunen (visserij, biologie, chemie ...).

Het zal t.o.v. de RV Belgica meer ruimte bieden aan wetenschappers en voor onderzoek, en zal uitgerust zijn met state-of-the-art wetenschappelijke apparatuur. Het zal jaarlijks meer tijd op zee spenderen (rond 300 dagen per jaar) en een groter onderzoeksgebied dekken (Noordzee, Atlantische Oceaan, Middellandse Zee en Noordpoolgebied in de zomer). Het zal worden gebouwd volgens de strengste normen inzake energieverbruik, uitstoot (groen schip) en geluidsproductie (akoestisch stil schip).

Het schip zal ook dienen als platform voor Europese samenwerking en zal aangepast zijn aan de bestaande moderne Europese Mariene Onderzoeksinfrastructuur. Dit zal ook nieuwe mogelijkheden voor Belgische onderzoekers met zich meebrengen, zoals onderzoek dat het gebruik van telegeleide en autonome voertuigen (ROVs - Remotely Operated Vehicles, of AUVs - Autonomous Underwater Vehicles) vereist.

Websites

NewRV website

Contactgegevens

David Cox
Onderzoeksprogramma's
Ruimteonderzoek en -toepassingen