NL FR
www.belgium.be

Financiële hulpverlening

Tussenkomst * Werknemer Gepensioneerde Partner / echtgeno(o)t(e)** Kind
Tussenkomst medische kosten Ja Ja Ja Ja
Hospitalisatieverzekering*** Ja Ja Ja Ja
Tussenkomst aankoop bril/lenzen Ja Ja, bij een dossier medische kosten Ja, bij een dossier medische kosten Ja, bij een dossier medische kosten
Geboorte- en adoptiepremie Ja Ja - -
Preventieve geneeskunde
- Kanker
- Griep

Ja
Nee

Ja
Ja
 
Ja
Nee
 
Ja
Nee
Tussenkomst sportabonnement Ja Ja Nee Nee
Tussenkomst cultuurabonnement Ja Ja Nee Nee
Tussenkomst kosten kinderkamp voor de kinderen van Ja Ja Ja -
Sinterklaas voor de kinderen van Ja Ja Ja -

Sociale hulpverlening * Werknemer Gepensioneerde Partner / echtgeno(o)t(e)** Kind
Psychosociale hulpverlening Ja Ja Ja Ja
Juridische hulpverlening Ja Ja Ja Ja
Financiële hulpverlening Ja Ja Ja -

!!!! Werknemers met een contract voor bepaalde tijd van minder dan een jaar verkrijgen het recht op de tussenkomsten als het contract hernieuwd wordt en de termijn in het totaal meer dan een jaar bedraagt (behalve voor de hospitalisatieverzekering).

*Geen tussenkomst voor werknemers met een contract voor bepaalde tijd van minder dan een jaar, noch voor gedetacheerde of ter beschikking gestelde personen aan onze organisaties, noch voor agenten ingehuurd door een vzw "Vrienden van ...", enz.
**Partner dient deel uit te maken van het huishouden van de werknemer of gepensioneerde.
*** Zie overzicht premies.

Wat houdt financiële hulpverlening in?

Wanneer je financiële problemen hebt, kan de maatschappelijk werker je op verschillende manieren helpen.

Op basis van een financieel en sociaal onderzoek, kan er een aanvraag ingediend worden voor een financiële tussenkomst.
De maatschappelijk werker legt de aanvraag voor aan een beperkt comité, bestaande uit vier beheerders van de vzw Sociale dienst. De beslissing van het comité wordt nadien door de maatschappelijk werker aan jou meegedeeld. Samen met de maatschappelijk werker zal er ook een terugbetalingsplan opgesteld worden.

Als je meer nood hebt aan ondersteuning bij het beheren van je financiële situatie kan er een budgetbegeleiding opgestart worden. Samen met de sociaal assistente maak je een overzicht van jouw maandelijkse inkomsten, uitgaven en eventuele schulden.

De sociale dienst is een erkende dienst schuldbemiddeling, dit wil zeggen dat zij kunnen bemiddelen tussen jou en de schuldeiser. Op basis van de schulden en je inkomsten en uitgaven wordt er een financieel plan opgesteld. Als het niet mogelijk is om de schulden binnen een afzienbare periode af te betalen, kan er doorverwezen worden naar een collectieve schuldenregeling. De sociale dienst kan je daarin bijstaan.

Beroepsgeheim

Alle leden van de sociale dienst zijn tot geheimhouding verplicht. De sociaal assistenten zijn bovendien gebonden aan het beroepsgeheim, zodat de totale geheimhouding gewaarborgd is voor wat het beheer van de verschillende dossiers betreft. De sociale dienst heeft als hoofddoel zowel jouw leefomstandigheden op het werk als thuis te verbeteren.