NL FR EN
www.belgium.be

It Is Happening Again: Digital criminal justice archives as building blocks for the study of recidivism (IIHA)

Onderzoeksproject B2/202/P2/IIHA (Onderzoeksactie B2)

Personen :

  • Dr.  MINE Benjamin - Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 15/12/2020-15/5/2023
  • Dr.  MAES Eric - Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 15/12/2020-15/5/2023
  • M.  JEUNIAUX Patrick - Nationaal Instituut voor Criminalistiek en Criminologie (NICC)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 15/12/2020-15/5/2023

Beschrijving :

IIHA is een door BELSPO gefinancierd project met een looptijd van twee jaar ter ondersteuning van de bewaring van justitiële gegevens met het oog op hun wetenschappelijke, historische en statistische exploitatie. Dit project, waarvan het acroniem verwijst naar recidive ("It Is Happening Again"), voorziet in het gebruik van twee ‘historische’ datasets uit enerzijds het Centraal Strafregister (data over veroordelingen) en anderzijds het gevangeniswezen (data over detenties), om met behulp van IT-middelen in België kennis te ontwikkelen over recidive en criminele carrières.

Het project heeft vier hoofddoelstellingen:

1) Documenteren van de twee databanken. Deze onontbeerlijke documentatie, die momenteel vrijwel ontbreekt, zal toelaten het onderzoek op basis van deze gegevensbestanden op lange termijn te oriënteren;
2) Ontwikkelen van een geïntegreerde gegevensbank om criminologische analyses van recidive en criminele carrières mogelijk te maken. Een bijzondere uitdaging zal erin bestaan koppelingen te voorzien tussen de twee betrokken datasets;
3) Verschillende analyses uitvoeren inzake recidive en criminele carrières;
4) Nader onderzoek doen naar de haalbaarheid van de ontwikkeling en toepassing van een computermodule voor het meten en volgen van recidive (ook wel ‘recidivemonitor’ genoemd).

De resultaten van dit project zullen nuttig zijn voor de wetenschappelijke gemeenschap, politieke vertegenwoordigers en strafrechtspractici, zoals rechters, procureurs, advocaten en penitentiair en reclasseringspersoneel, maar ook voor het grote publiek (bv. studenten en media).

De leden van het onderzoeksteam zullen hun taken uitvoeren in overleg met de verschillende diensten van de FOD Justitie die dagelijks met de betrokken databanken werken.