NL FR EN
www.belgium.be

Mixed Layer Heterogeneity (MEDLEY)

Onderzoeksproject B2/20E/P1/MEDLEY (Onderzoeksactie B2)

Personen :

  • Prof. dr.  FICHEFET Thierry - Université Catholique de Louvain (UCLouvain)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 15/12/2020-15/3/2024
  • Mme  TREGUIER Anne-Marie - Université de Bretagne Ociidentale (Brest) (UNIV-BRETAGNE)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 15/12/2020-15/3/2024

Beschrijving :

De overdracht van warmte, energie en gassen door de menglaag aan het oceaanoppervlak is uiterst complex en ruimtelijk heterogeen. De discontinue en dynamische zee-ijsbedekking en de aanwezigheid van wervelingen, fronten en oceanische filamenten op kilometer-schaal zijn belangrijke heterogeniteiten die de dikte en de eigenschappen van deze laag bepalen. De klimaatmodellen die voor de klimaatprojecties van het IPCC worden gebruikt, vertonen grote verschillen in de diepte van de gesimuleerde oceaanmenglaag, deels wegens een slechte weergave van het geïntegreerde effect van deze heterogeniteiten. Dit beperkt de bruikbaarheid van deze modellen voor de beoordeling van de effecten van toekomstige klimaatverandering in Europa en op mariene ecosystemen.

MEDLEY (Mixed Layer heterogeneity) is een Europees project binnen het JPI Oceans & Climate, met als doel een beter inzicht te krijgen in de heterogeniteit van de oceanische gemengde laag in het noordelijke deel van de Noord-Atlantische Oceaan, een hot spot voor antropogene CO2-opslag, en in de snel opwarmende Arctische Oceaan. De belangrijkste doelstellingen zijn (1) het bepalen van de ruimtelijke heterogeniteit van fluxen en processen die de oceaanmenglaag beheersen en (2) het verbeteren van de weergave van overdrachten door deze laag in klimaatmodellen door rekening te houden met deze heterogeniteit.

Het project integreert state-of-the-art waarnemingsdatasets en oceaanmodellen op kilometer-schaal, innovatieve zee-ijsmodellen, en de nieuwste generatie klimaatmodellen met een oceaancomponent om wervelingen te simuleren. Voortbouwend op interdisciplinaire samenwerking tussen de leden, zal MEDLEY gebruik maken van de meest geavanceerde methoden voor gegevensanalyse. Wij zullen ons concentreren op NEMO, de Nucleus for European Modelling of the Ocean, een Europees modelleringsplatform dat door alle MEDLEY-partners wordt gebruikt. Het project beoogt de verbetering van de kalibratie en de consistentie van de representatie van de oceaanmenglaag (parameterisaties) in klimaatmodellen op basis van NEMO door middel van multischaal modelleren en validatie aan de hand van recente hoge-resolutiewaarnemingen.

MEDLEY zal zijn resultaten verspreiden via een website, wetenschappelijke publicaties en presentaties op internationale conferenties. Wij zullen de bij het project betrokken postdoctorale onderzoekers veel kansen bieden om hun werk op internationale conferenties en seminars te presenteren. Dit is een belangrijk aspect van de bevordering van hun onderzoek en zichtbaarheid. Over de belangrijkste publicaties zullen persberichten worden opgesteld met de steun van communicatiespecialisten. De deelneming van de MEDLEY-partners aan belangrijke internationale netwerken en werkgroepen zal de verspreiding van de resultaten, met name bij het IPCC, verbeteren. Daarnaast zullen op verschillende plaatsen evenementen worden georganiseerd om het grote publiek te informeren over de rol van de oceaan in het klimaatsysteem en het belang van de dynamiek van de bovenste oceaanlagen. Tenslotte zullen de in het kader van MEDLEY ontwikkelde numerieke instrumenten via de geëigende kanalen ter beschikking worden gesteld van de gehele gemeenschap van klimaatmodellering.