NL FR EN
www.belgium.be

Internment of suspects of collaboration in Belgium (1944-1946) (COLLINT)

Onderzoeksproject B2/233/P2/COLLINT (Onderzoeksactie B2)

Personen :

  • M.  NEFORS Patrick - War Heritage Institute (Belgium) (WHI)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 1/2/2023-1/5/2025
  • Dr.  HORVAT Stanislas - Koninklijke Militaire School (KMS)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 1/2/2023-1/5/2025

Beschrijving :

In september 1944, kort na het einde van de Duitse bezetting, vindt in België een enorme ‘operatie’ plaats tegen echte of vermeende collaborateurs met de vijand, een operatie die de Belgische samenleving tot op de dag van vandaag beïnvloedt. Op basis van een besluitwet van 1918 werden tussen 1944 en 1946 naar schatting 40.000 verdachten geïnterneerd in gevangenissen en interneringskampen. Vele onder hen werden gevangengenomen door leden van het verzet. Decennialang vormden deze interneringen het onderwerp van een intens maatschappelijk debat en ontstonden er mythes. De legitimiteit van de wijze waarop de Belgische Staat en het militair gerecht de collaboratie hebben aangepakt, werd en wordt daarbij in vraag gesteld. Publicaties van voormalige geïnterneerden creëerden een beeld van onschuldige burgers die op basis van losse beschuldigingen van hun vrijheid werden beroofd, een beeld dat wijdverspreid is geraakt bij een belangrijk deel van de Vlaamse publieke opinie.


Het COLLINT-onderzoeksproject wil bijdragen tot een beter inzicht in de organisatie van de interneringen en de rol die het militair gerecht in deze operatie heeft gespeeld. Voorts wil het de mythes rond de interneringen onderzoeken en bevestigen of deconstrueren. Aan de hand van een intensief nieuw bronnenonderzoek, een contextualisering van cases en een doorgedreven analyse van de besluitvormingsprocessen binnen het militair gerecht wil dit tweejarig onderzoeksproject de beslissingen inzake de interneringen kunnen verklaren: wie werd er geïnterneerd, door wie, om welke redenen, welke geïnterneerden waren nadien het onderwerp van een gerechtelijk onderzoek en proces, hoe werkte het militairrechtelijke apparaat, welke evolutie ondergingen de wettelijke bepalingen en hoe gingen de militaire auditoraten en de minister van Justitie om met de interneringen?

Als output wil het COLLINT-project een tool ontwikkelen die het WHI (Breendonk Memorial) moet toelaten om vragen te beantwoorden van o.a. familieleden en onderzoekers over toenmalige geïnterneerde verdachten. Het project focust in eerste instantie op het interneringskamp van Breendonk, maar zal ook andere centra bestuderen. Om de onderzoeksresultaten tot bij het brede publiek te brengen, voorziet het COLLINT-project de uitgave van een publieksboek en de organisatie van een workshop en een conferentie.