NL FR EN
www.belgium.be

The labour market disadvantage of citizens with a migration background: from measuring to explaining and remedying (LAMIE)

Onderzoeksproject B2/233/P3/LAMIE (Onderzoeksactie B2)

Personen :

  • Dhr.  STIJN Baert - Universiteit Gent (UGent)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 1/2/2023-1/5/2027
  • Dhr.  MARX Ive - Universiteit Antwerpen (UA)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 1/2/2023-1/5/2027
  • Prof. dr.  RYCX François - Université Libre de Bruxelles (ULB)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 1/2/2023-1/5/2027
  • Mme  VOLRAL Mélanie - Université de Mons (UMONS)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 1/2/2023-1/5/2027

Beschrijving :

Context:
Binnen het kader van het Belgische post-COVID-19-herstel en de federale en regionale coalitieakkoorden staat het streven naar een hoger werkgelegenheidspercentage centraal. Dit is met name van groot belang wanneer we kijken naar de lage werkgelegenheidspercentages van personen met een migratieachtergrond in vergelijking met de buurlanden, waaruit een aanzienlijke uitdaging voor België blijkt. Streven naar een meer diverse en inclusieve arbeidsmarkt wordt als essentieel beschouwd voor economisch en maatschappelijk welzijn, vooral op korte termijn voor het herstel na de COVID-19-crisis en op lange termijn gezien de uitdagingen die vergrijzing met zich meebrengt.

Algemene doelstellingen:
Dit onderzoek bouwt in eerste instantie verder op de bestaande wetenschappelijke literatuur, die zich tot nu toe voornamelijk heeft gericht op het meten van de minder gunstige integratie van migranten op de arbeidsmarkt. Hoewel eerdere onderzoeken ongunstige uitkomsten hebben benadrukt, plant het LAMIE-project hier dieper op in te gaan door de onderliggende mechanismen en factoren die bijdragen tot deze nadelen in kaart te brengen en zo beter te begrijpen. Dit is namelijk cruciaal voor het ontwikkelen van effectief beleid dat de obstakels aanpakt waarmee mensen met een migratieachtergrond op de arbeidsmarkt worden geconfronteerd. Het onderzoek zal zich dan ook niet alleen toeleggen op het meten van de verschillen in arbeidsmarktuitkomsten tussen mensen met een migratieachtergrond en autochtone Belgen, maar ook verschillende oplossingenpistes onderzoeken. We richten ons hierbij op tweedegeneratie migranten, eerstegeneratie migranten en autochtone Belgen als vergelijkingsgroepen. Daarnaast maken we onderscheid tussen harde arbeidsuitkomsten en kwalitatieve arbeidsuitkomsten.

Methode en methodologische innovatie:
De gehanteerde methode binnen dit project valt op door innovatie, waarbij vignette-experimenten worden gebruikt voor ecologische geldigheid en we ook oplossingsgerichte vignettes introduceren naast de klassieke probleemgerichte vignettes. Langetermijnanalyses van gekoppelde enquête- en administratieve gegevens, geavanceerde sequentie- en geschiedenisanalyses, en het gebruik van gedetailleerde panelgegevens over werkgevers en werknemers dragen bij aan methodologische innovatie.

Potentiële impact, op academisch en maatschappelijk vlak:
Door de worstelingen van mensen met een migratieachtergrond op de arbeidsmarkt niet alleen te meten, maar ook te begrijpen om zo aan te pakken, verwachten we met dit onderzoek maatschappelijke meerwaarde te creeëren door bij te dragen aan de ontwikkelijk van beleid gebaseerd op wetenschappelijke evidentie. Op deze manier zetten we zeer sterk in op het verder ontwikkelen van wetenschappelijke kennis, die bovendien de economie ten goede komt en bijdraagt tot een meer duurzame en gelijke maatschappij.

Verwachte onderzoeksresultaten:
De onderzoeksresultaten zullen gedetailleerde analyses omvatten van de prestaties van tweede generatie migranten in vergelijking met hun ouders op het gebied van lonen, overkwalificatie en winstdeling. We zullen ook atypische tewerkstelling als toegangsweg tot de arbeidsmarkt onderzoeken, om beleid te informeren over mogelijke nieuwe strategieën om achterblijvende arbeidsresultaten van mensen met een migratieachtergrond aan te pakken. Daarnaast onderzoeken we de mechanismen achter etnische discriminatie en testen we interventies aan de kant van de werknemer om deze ongelijke behandeling te overwinnen.

Communicatie en valorisatie:
Om het maatschappelijke en wetenschappelijke potentieel van onze studies te maximaliseren, plannen we open source publicaties in gerenommeerde tijdschriften. Daarnaast zullen we aanzienlijke inspanningen leveren voor de communicatiestrategie, gericht op zowel beleidsmakers als de bredere samenleving. Voor elk werkpakket leveren we: (i) een Engelstalig wetenschappelijk artikel, (ii) een beleidsgerichte samenvatting in het Nederlands en Frans (van enkele pagina's), (iii) een perssamenvatting in het Nederlands en Frans (van één pagina) en (iv) een commentaar in het Nederlands en Frans op één kerncijfer of kerngrafiek uit de studie (voor verspreiding via sociale media).