NL FR EN
www.belgium.be

Antarctic bioDiVersity dAta iNfrastruCture (ADVANCE)

Onderzoeksproject IM/RT/23/ADVANCE (Onderzoeksactie IM)

Personen :

  • Dhr.  VAN DE PUTTE Anton - Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 1/1/2023-31/12/2026

Beschrijving :

ADVANCE (Antarctic Biodiversity Data Infrastructure) wil een gedistribueerde Virtuele Onderzoeksinfrastructuur (VRI) opzetten voor de Antarctische regio en de Zuidelijke Oceaan, waarbij biodiversiteitsgegevens worden omgezet in onderzoeks- en beleidsrelevante gegevensproducten.
De regio van de Antarctische en Zuidelijke Oceaan is in bepaalde gebieden snel aan het veranderen, hoewel het grotendeels onaangetast blijft door menselijke activiteit en behoud verdient. Bovendien heeft de regio een uniek potentieel voor het verzamelen van nieuwe kennis over kritieke wetenschappelijke uitdagingen, zoals die naar voren zijn gekomen in de context van de Horizonscan van het Wetenschappelijk Comité voor Antarctisch Onderzoek (SCAR) en het Actieplan voor de Zuidelijke Oceaan.

De VRI zal bijdragen aan de aanpak van deze problemen door het verbinden, verrijken en valoriseren van heterogene informatie uit verschillende bronnen mogelijk te maken om inzicht te krijgen in de reacties van biologische systemen op klimaatverandering.

Het zal de publicatie van alle elementen van de onderzoekscyclus ondersteunen in overeenstemming met open science principes, waaronder de FAIR-, TRUST- en CARE-principes: vindbaar, toegankelijk, interoperabel en herbruikbaar (FAIR), transparantie, verantwoordelijkheid, gebruikersgerichtheid, duurzaamheid en technologie (TRUST), collectief voordeel, zeggenschap, verantwoordelijkheid en ethiek (CARE).

Het zal een gevestigd online gegevensplatform uitbreiden (het SCAR Antarctic Biodiversity Portal, biodiversity.aq) om te voldoen aan de groeiende behoeften van de onderzoeksgemeenschappen op het gebied van biodiversiteit in Antarctica en de Zuidelijke Oceaan aan toegang tot hoogwaardige gegevens, diensten, protocollen, normen, workflows en software/toepassingen die biodiversiteitsgegevens integreren met milieugegevens uit verschillende bronnen om onderzoeks- en beleidsrelevante resultaten te genereren. De methoden, gegevens, instrumenten en processen zullen allemaal open, reproduceerbaar en transparant zijn.

ADVANCE zal de duurzaamheid op lange termijn van bestaande en opkomende faciliteiten verbeteren, terwijl redundantie wordt geëlimineerd. Het project zal samenwerken met OBIS en de GBIF om nieuwe biodiversiteitsdatamodellen te ontwikkelen en de huidige standaard te verbeteren. Dit stelt ons in staat om nuttige bronnen voor biodiversiteitsonderzoek te ontwikkelen, zoals een beeldbibliotheek en trait-databases, evenals toepassingen die het mogelijk maken om dataproducten te creëren op basis van essentiële biodiversiteitsvariabelen, essentiële oceaanvariabelen, essentiële klimaatvariabelen en essentiële oceaanvariabelen voor ecosystemen (eEOV's). ADVANCE zal SOOS, EMODnet en IDEA gebruiken om milieugegevens op te halen en te injecteren. SCAR zal zorgen voor wetenschappelijk verantwoorde diensten en bronnen door nauw samen te werken met niet-gefinancierde partners zoals ULB en AAD, en met wereldwijde gemeenschappen.

De VRI die gebouwd wordt als onderdeel van het project zal ten goede komen aan onderzoekers, de industrie (visserij, toerisme) en beleidsmakers uit België en andere ATS-lidstaten, maar ook aan toetredende landen, andere internationale fora, NGO's en het grote publiek.
Betere toegang tot en het delen van analytische workflows zal nauwkeurigere vergelijkingen van gegevensverzamelings- en analysemethodes mogelijk maken, evenals ondersteuning voor best practices. Het delen van beste praktijken, het relateren van ons onderzoek aan actie en beleid, en het vergroten van de kennis van individuen over een afgelegen en mysterieuze omgeving.