NL FR EN
www.belgium.be

Detection of Ozone Recovery in the Arctic (DORA)

Onderzoeksproject IM/RT/23/DORA (Onderzoeksactie IM)

Personen :

  • Mme  VIGOUROUX Corinne - Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 1/1/2023-31/12/2025

Beschrijving :

Dankzij het Montrealprotocol en zijn aanpassingen en amendementen om de uitstoot van ozonafbrekende stoffen te verminderen, zal stratosferisch ozon zich naar verwachting wereldwijd langzaam herstellen, hoewel de vertraging van het herstel nog twijfelachtig is door de onzekerheden in verband met klimaatverandering. Het is een hele uitdaging om dit herstel te detecteren vanwege de grote natuurlijke variabiliteit van stratosferisch ozon en de verwachte kleine trend (een paar procent per decennium). In de poolgebieden wordt ozon vooral sterk beïnvloed door het effectieve chloorgehalte, wat leidt tot het bekende probleem van het "ozongat". De veel grotere natuurlijke ozonvariabiliteit in het Noordpoolgebied, als gevolg van een grotere dynamische variabiliteit, bemoeilijkt echter de waarneming van het ozonherstel in deze regio, waar tot nu toe geen bewijs van positieve ozontrends is waargenomen (WMO 2018).
Het DORA-project zal zich richten op deze detectie van ozonherstel in het Noordpoolgebied door de drie vragen te beantwoorden:

- Zien we een herstel van de ozonlaag bij Arctische stations op de grond? We zullen een lange-termijn trendanalyse uitvoeren van metingen op de grond vanaf het einde van de jaren negentig tot nu op zeven stations uitgerust met FTIR (Fourier Transform Infrared) spectrometers en op zeven ozon sondeerstations. Om de trends in stratosferisch ozon te detecteren en toe te schrijven, gebruiken we de meervoudige lineaire regressietechniek met een reeks proxy's die fysische processen vertegenwoordigen die de natuurlijke ozonvariabiliteit beïnvloeden. Bovendien zullen de trends van troposferisch ozon, een belangrijke vervuiler en broeikasgas, onderzocht worden.
- Is het huidige netwerk op de grond representatief voor ozontrends in het Noordpoolgebied? We zullen CAMS (Copernicus Atmosphere Monitoring Service) heranalyse gebruiken, die modelgegevens combineren met geassimileerde waarnemingen, om de ruimtelijke en temporele representativiteit van ons netwerk van stations te bestuderen.
- Hoe goed monitoren de satellieten de ozontrends in het Noordpoolgebied? We zullen onze gegevens op de grond gebruiken om verschillende huidige stratosferische en troposferische ozondatasets te evalueren op basis van samengevoegde satellietgegevens en om mogelijke afwijkingen of discontinuïteiten in de satellietmonitoring te detecteren.