NL FR EN
www.belgium.be

Natural hAzards Monitoring from SATellites (NAMSAT)

Onderzoeksproject IM/RT/23/NAMSAT (Onderzoeksactie IM)

Personen :

  • Dr.  THEYS Nicolas - Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aëronomie (BIRA)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 1/1/2023-31/12/2026
  • M.  CLERBAUX Nicolas - Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 1/1/2023-31/12/2026

Beschrijving :

Gevaarlijke natuurfenomenen zoals vulkaanuitbarstingen, zandstormen en bosbranden vormen een directe bedreiging voor de luchtvaart en de lokale bevolking. Er is toenemende bezorgdheid over hoe deze natuurlijke gevaren het best kunnen worden beperkt. Natuurrampen kunnen grensoverschrijdende effecten hebben en in een onderling verbonden wereld is het essentieel om de beschikbaarheid en het gebruik van wetenschappelijke kennis en gegevens over natuurrampen te vergroten. Momenteel ligt de nadruk op het omgaan met meervoudige gevaren en het ontwikkelen van meer geïntegreerde systemen voor monitoring en vroegtijdige waarschuwing.
Satellietgegevens spelen hierbij een cruciale rol en zijn vaak de enige manier om de situatie te beoordelen/monitoren en de verschijnselen te bestuderen. De beschikbare satellietgegevens (operationele en voortkomend uit onderzoek) worden echter onvoldoende benut. Met het NAMSAT-project bundelen het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) en het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) hun krachten om een online datadienst te ontwikkelen die gewijd is aan het vanuit de ruimte monitoren van bepaalde risicovolle natuurfenomenen, door het combineren van bijna in reële tijd geproduceerde dataproducten van instrumenten in een lage baan om de aarde (LEO) en een geostationaire baan (GEO). NAMSAT is gebaseerd op de Support to Aviation Control Service (SACS) van het BIRA en heeft verschillende doelstellingen:

- De SACS-infrastructuur op systeemniveau verbeteren wat betreft betrouwbaarheid, robuustheid en betere verwerking van satellietgegevens in bijna-reële tijd.
- De dienst uitbreiden naar GEO-satellietgegevens, waaronder de GOES-, HIMAWARI- en SEVIRI-instrumenten, en binnen enkele minuten na detectie producten leveren aan gebruikers.
- Producten voor toekomstige missies implementeren.
- Op GEO gebaseerde detectieproducten ontwikkelen voor aërosolen en zwaveldioxide, evenals een gecombineerd GEO-LEO product.
- Op maat gemaakte producten ontwikkelen voor luchtvaart- en gebruikers uit het domein van de vulkanologie, inclusief meldingsmechanismen voor uitzonderlijke gebeurtenissen.
- Ontwikkeling van een nieuwe interface voor het bekijken van satellietproducten.
- Ontwikkelen van een open/publieke satellietdatabase van gebeurtenissen uit het verleden.