NL FR EN
www.belgium.be

Nieuws

14-09-2021 | Nieuws

Iconische Belgica krijgt tweede leven als Oekraïens onderzoeksschip
Op 13 september 2021 werd de overeenkomst ondertekend voor de overdracht van het legendarische onderzoeksschip Belgica van de Belgische aan de Oekraïense autoriteiten. Enkele dagen later vangt het schip de tocht naar haar nieuwe thuisbasis Odessa aan. Tijdens deze transit worden diverse wetenschappelijke staalnames uitgevoerd. Ook in de Zwarte Zee zal het schip blijven doen waar het in uitblinkt: wetenschappelijk onderzoek uitvoeren en de gezondheidstoestand van de zee opvolgen. Op basis daarvan kan men maatregelen definiëren die tot het ecologisch herstel van de Zwarte Zee moeten leiden.
Persbericht.

30-06-2021 | Oproep tot voorstellen

Specifieke oproep tot voorstellen RV Belgica
Om een impuls te geven aan de opstart van het onderzoek op de nieuwe RV Belgica en de onderzoekers in staat te stellen het schip en zijn potentieel te leren kennen, lanceert de POD Wetenschapsbeleid (BELSPO) een specifieke oproep voor onderzoeksvoorstellen uit te voeren met de nieuwe RV Belgica.
Lees meer...

31-01-2021 | Nieuws

Gent wordt peterstad van het nieuwe onderzoeksschip Belgica!
De stad Gent wordt de peterstad van het nieuwe onderzoeksschip. De staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, Thomas Dermine, nam deze beslissing na overleg met de burgemeester van Gent Mathias De Clercq. De stad Gent had al eerder belangstelling getoond om de peterstad van het geavanceerde onderzoeksschip te worden. Een kandidatuur die gesteund wordt door de Universiteit van Gent, een belangrijke wetenschappelijke partner van de Belgica. 
Lees meer...

11-02-2020 | Persbericht

Eerste tewaterlating van het nieuwe onderzoeksschip BELGICA
Het toekomstige Belgische onderzoeksschip Belgica werd op 11 februari 2020 voor het eerst te water gelaten vanuit de scheepswerf Freire Shipyard in Vigo, Spanje. Een belangrijke mijlpaal die volgt op de kiellegging, het equivalent van de eerstesteenlegging bij een gebouw, net geen jaar geleden. De ceremonie vond plaats in aanwezigheid van de verschillende projectpartners: de scheepswerf, Defensie, het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN). Nu wordt het schip verder afgewerkt en voorzien van alle nodige uitrusting en apparatuur. De oplevering van het schip in Zeebrugge is voorzien in het laatste kwartaal van dit jaar. Dan wordt het officieel in de vaart genomen. De kostprijs van het project bedraagt ongeveer 54 miljoen euro.
Persbericht