NL FR EN
www.belgium.be

Nieuws

13-07-2023 | CANOE

Volg de wetenschappers van het CANOE project op hun onderzoekscampagne naar Groenland
Lees meer...

12-07-2023 | De Belgica documenteert klimaatverandering in Groenlandse fjorden

Op 13 juli 2023 vertrekt het nieuwe Belgische oceanografische onderzoeksschip RV Belgica vanuit Reykjavik, IJsland, voor drie weken naar de Arctische gebieden van Zuidwest-Groenland. Het internationale onderzoeksteam aan boord zal gebruik maken van de geavanceerde faciliteiten van de Belgica om te onderzoeken hoe de klimaatverandering, en meer bepaald het versneld afsmelten van de gletsjers, de koolstofdynamiek, de biodiversiteit en het voedselweb zullen beïnvloeden in Groenlandse fjorden, een typisch Arctisch marien ecosysteem.
Lees meer...

26-06-2023 | Eerste missie van RV Belgica naar het hoge noorden

De oceaan gebruiken om de concentratie van koolstofdioxide in de atmosfeer te verminderen
Eerste missie van RV Belgica naar het hoge noorden
Op 26 juni 2023 begon een internationaal team van wetenschappers aan de eerste echte arctische missie van het nieuwe Belgische oceanografische onderzoeksschip RV Belgica. Ze gingen aan boord in de IJslandse hoofdstad Reykjavik en zullen 16 dagen doorbrengen in de fjorden en op het continentaal plat van IJsland om de mogelijkheden te onderzoeken om de concentratie van koolstofdioxide in de atmosfeer te verminderen door de verwering van silicaten in de oceaan te bevorderen. Dit proces kan bijdragen aan het actief tegengaan van de huidige opwarming van de aarde.
Lees meer...

20-06-2023 | DEHEAT

Volg de wetenschappers van het DEHEAT project op hun onderzoekscampagne naar Ijsland
Lees meer...

19-07-2022 | Symposium

Symposium ‘Carbon Cycling in Coastal Environments’ georganiseerd door het DEHEAT project op 31 augustus 2022 bij KBIN.
Het BELSPO DEHEAT-project organiseert op 31 augustus 2022 een ééndaags symposium over de koolstofcyclus in kustmilieus. Het symposium, bestrijkt een breed gamma aan onderwerpen en zal een platform zijn voor netwerking en discussies rond vragen aan de spits van de wetenschap. Het symposium wordt gehouden in het Groot Auditorium van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN).
Meer informatie, het programma en inschrijving...

01-07-2022 | Persbericht

RV Belgica gedoopt door HKH Prinses Elisabeth in Gent
Op zaterdag 25 juni 2022 werd het nieuwe Belgische oceanografisch onderzoeksschip RV Belgica gedoopt. De officiële ceremonie vond plaats op de Rigakaai (North Sea Port) in de peterstad Gent, waar de RV Belgica voor deze gelegenheid enkele dagen lag aangemeerd. Niemand minder dan HKH Prinses Elisabeth bewees het schip de eer om doopmeter te zijn. Na het uitspreken van de doopformule « Ik doop U BELGICA en wens U en Uw bemanning een behouden vaart. » brak ze met succes een fles champagne op de romp.
Persbericht.

15-06-2022 | Persbericht

Open Schip Weekend ‘RV BELGICA’, 25-26 juni 2022, Gent
Op zaterdag 25 juni (voormiddag) en zondag 26 juni (volledige dag) krijgt het publiek de kans om het nieuwe Belgische oceanografische onderzoeksschip RV Belgica te bezoeken in haar peterstad Gent. De RV Belgica maakt voor deze gelegenheid de reis naar de Rigakaai (North Sea Port, Gent) waar ze in de namiddag van zaterdag 25 juni ook officieel wordt gedoopt.
Persbericht.

31-03-2022 | Persbericht

Een unieke samenwerking en nieuwe wetenschappelijke uitdagingen voor het onderzoeksschip Belgica
Vandaag bezochten de Vice-eersteminister en minister van Justitie en Noordzee, de heer Vincent Van Quickenborne en de Staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen, belast met Wetenschapsbeleid, de heer Thomas Dermine, het nieuwe Belgische onderzoeksschip ‘RV Belgica’. De aanwezigheid van de Minister van Defensie, mevrouw Ludivine Dedonder, was ook voorzien, maar zij moest zich helaas excuseren. De nadruk lag tijdens het bezoek op de unieke samenwerking tussen de drie beleidsdomeinen met betrekking tot het beheer, de uitbating en de inzet van het schip. Bijzondere aandacht ging ook naar de nieuwe wetenschappelijke uitdagingen die Belgische en internationale zeewetenschappers dankzij de nieuwe RV Belgica aan zullen gaan. Het bezoek vond plaats in de Marinebasis van Zeebrugge, de thuishaven van de nieuwe RV Belgica.
Persbericht.

16-12-2021 | Nieuws

Vlaamse en federale overheid regelen de samenwerking tussen hun twee onderzoeksvaartuigen
Vandaag ondertekenen BELSPO, in naam van de federale overheid, en Departement EWI – het Departement voor Economie, Wetenschap en Innovatie –, in naam van de Vlaamse overheid, een afsprakenkader rond de inzet van hun twee onderzoeksvaartuigen. Dit kader regelt de wederkerigheid van inzet van scheepstijd tussen federale wetenschappelijke instellingen en Vlaamse wetenschappelijke onderzoekscentra. Het bepaalt tevens dat RV Simon Stevin en RV Belgica ook in de toekomst gratis ter beschikking gesteld zullen worden aan een breed gamma gebruikers.
Lees meer...

14-12-2021 | Nieuws

Het nieuwe onderzoeksschip RV Belgica is gearriveerd in Zeebrugge!
Het nieuwe onderzoeksschip Belgica is op 13 december 2021 gearriveerd in Zeebrugge. Ze staat klaar om haar eerste onderzoekscampagnes uit te voeren in januari 2022.
Foto's | Lees meer...

16-11-2021 | Persbericht

Het beheer en de uitbating van de nieuwe BELGICA wordt toevertrouwd aan de Franse rederij Genavir
Het nieuwe oceanografische onderzoeksschip Belgica zal worden uitgebaat door Genavir, gespecialiseerd in het beheer van wetenschappelijke schepen. De reder van de Franse oceanografische vloot wordt zo ook de eerste Franse rederij die een schip onder Belgische vlag beheert.
Persbericht.

14-09-2021 | Nieuws

Iconische Belgica krijgt tweede leven als Oekraïens onderzoeksschip
Op 13 september 2021 werd de overeenkomst ondertekend voor de overdracht van het legendarische onderzoeksschip Belgica van de Belgische aan de Oekraïense autoriteiten. Enkele dagen later vangt het schip de tocht naar haar nieuwe thuisbasis Odessa aan. Tijdens deze transit worden diverse wetenschappelijke staalnames uitgevoerd. Ook in de Zwarte Zee zal het schip blijven doen waar het in uitblinkt: wetenschappelijk onderzoek uitvoeren en de gezondheidstoestand van de zee opvolgen. Op basis daarvan kan men maatregelen definiëren die tot het ecologisch herstel van de Zwarte Zee moeten leiden.
Persbericht.

30-06-2021 | Oproep tot voorstellen

Specifieke oproep tot voorstellen RV Belgica
Om een impuls te geven aan de opstart van het onderzoek op de nieuwe RV Belgica en de onderzoekers in staat te stellen het schip en zijn potentieel te leren kennen, lanceert de POD Wetenschapsbeleid (BELSPO) een specifieke oproep voor onderzoeksvoorstellen uit te voeren met de nieuwe RV Belgica.
Lees meer...

31-01-2021 | Nieuws

Gent wordt peterstad van het nieuwe onderzoeksschip Belgica!
De stad Gent wordt de peterstad van het nieuwe onderzoeksschip. De staatssecretaris voor Wetenschapsbeleid, Thomas Dermine, nam deze beslissing na overleg met de burgemeester van Gent Mathias De Clercq. De stad Gent had al eerder belangstelling getoond om de peterstad van het geavanceerde onderzoeksschip te worden. Een kandidatuur die gesteund wordt door de Universiteit van Gent, een belangrijke wetenschappelijke partner van de Belgica. 
Lees meer...

11-02-2020 | Persbericht

Eerste tewaterlating van het nieuwe onderzoeksschip BELGICA
Het toekomstige Belgische onderzoeksschip Belgica werd op 11 februari 2020 voor het eerst te water gelaten vanuit de scheepswerf Freire Shipyard in Vigo, Spanje. Een belangrijke mijlpaal die volgt op de kiellegging, het equivalent van de eerstesteenlegging bij een gebouw, net geen jaar geleden. De ceremonie vond plaats in aanwezigheid van de verschillende projectpartners: de scheepswerf, Defensie, het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) en het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN). Nu wordt het schip verder afgewerkt en voorzien van alle nodige uitrusting en apparatuur. De oplevering van het schip in Zeebrugge is voorzien in het laatste kwartaal van dit jaar. Dan wordt het officieel in de vaart genomen. De kostprijs van het project bedraagt ongeveer 54 miljoen euro.
Persbericht