NL FR EN
www.belgium.be

Science for Policy (S4Policy)

Projecten

In juni 2024 werd er een oproep tot voorstellen gelanceerd voor de Policy-Driven projecten onder het S4Policy programma. De projecten zullen binnen vier strategische thema’s vallen:

Thema 1: Digitale transformatie (Artificiële Intelligentie)

Het federale niveau heeft nood aan wetenschappelijke ondersteuning om de digitale transformaties (in het bijzonder Artificiële Intelligentie) beter te begrijpen, en hoe deze een impact zullen hebben op het functioneren van de federale administraties en de Belgische samenleving in het algemeen.

Thema 2: Strategische Autonomie en veerkracht van België

Het federale niveau heeft nood aan wetenschappelijke ondersteuning om zo de strategische autonomie en veerkracht van de Belgische samenleving te verhogen.

Thema 3: inclusie, welzijn en gezondheid

Dit thema omvat projecten die bijdragen aan een inclusieve en beter beschermde Belgische samenleving via federaal beleid dat gericht is op inclusie, gezondheid, welzijn en diversiteit.

Thema 4: Groene en sociale transitie naar koolstofneutraliteit
De vele milieucrises (klimaatverandering, afname van biodiversiteit, chemische vervuiling, enz.) vragen om een diepgaande transformatie van de maatschappij en dus om meer onderzoek gericht op het veranderen van ons gedrag om risico's te voorkomen, ons eraan aan te passen en ze te beperken.

-

DeepIn: Technico-economic potential of deep decarbonisation options in the industry: survey and lessons for Belgium
WLSW: Workload of social workers

Flash projecten

DeepIn
Technico-economic potential of deep decarbonisation options in the industry: survey and lessons for Belgium

  • Budget: 43.413€
  • Periode: 01/12/2024 - 30/04/2025
  • Uitvoerder: Vrije Universiteit Brussel (VUB)
  • Contact: Tomas Wyns (VUB)
  • BELSPO programmabeheerder: Aline van der Werf


Beschrijving

De Europese Unie en haar lidstaten, waaronder België, moeten tegen 2050 klimaatneutraal zijn. Er is een proces gaande om doelstellingen goed te keuren om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen tegen 2040. De Europese Commissie heeft een reductiedoelstelling voorgesteld van 90% ten opzichte van 1990. De meest recente beschikbare analyses, zowel op Europees als Belgisch niveau, tonen aan dat het voor de industrie- en landbouwsector bijzonder moeilijk of duur zal zijn om een doelstelling van nul netto emissies te bereiken (“hard to abate sectors”). De industrie is een bijzonder heterogene sector, waarvoor een goed overzicht van het technisch en economisch potentieel voor België ronduit ontbreekt. Bestaande scenario's wijzen op een brede waaier van restemissies binnen de industrie die of gemitigeerd zullen moeten worden door koolstofafvang en -opslag en -verwerking (CCS/CCUS), of gecompenseerd door absorptie.
Dit project zal een meer gedetailleerde analyse maken, rekening houdend met de laatste technologische ontwikkelingen en hun kosten, om een beter inzicht te kunnen krijgen in het federale, regionale en zelfs lokale beleid dat is gericht op het ondersteunen van de decarbonisatie van de industrie in België. Dit zal ons ook in staat stellen om beter te anticiperen op de CCS-behoeften en de link te leggen met het overheidsbeleid inzake koolstofuitstoot. Het doel is dan ook om vanuit een macroperspectief een beter inzicht te krijgen in de implicaties van bestaande technologische mogelijkheden die toegepast kunnen worden om de belangrijkste industrieën (waaronder staal, cement- en kalkproductie, raffinage, chemie, enz.) in België op lange termijn koolstofvrij te maken.

Documentatie

WLSW
Workload of social workers

  • Budget: 110.503€
  • Periode: 01/12/2024 - 15/12/2025
  • Uitvoerders:
    • Odisee University College
    • KU Leuven
    • Arteveldehogeschool Gent
  • Contact: Kaat Van Acker
  • BELSPO programmabeheerder: Aziz Naji


Beschrijving

Het is bekend dat de inhoud van het mandaat van maatschappelijke werkers vaak niet overeenstemt met de behoeften van de doelgroepen van het Openbaar Centrum voor Maatschappelijk Welzijn. Vaak verhindert een te hoge (administratieve) werklast de maatschappelijke werkers om optimaal hun tijd kunnen besteden aan het bieden van persoonlijke ondersteuning aan de doelgroepen.
Een van de oorzaken van dit probleem is dat het “inhoudelijke” deel van het dagelijkse werk van een maatschappelijke werker onder druk staat. Met andere woorden, maatschappelijke werkers moeten een te groot deel van hun werktijd besteden aan “administratieve taken”.
Dit onderzoek zal de administratieve processen en hun impact, die resulteren in een hoge werkdruk voor maatschappelijke werkers, in kaart brengen. Het project moet bepalen of het mogelijk is om deels deze administratieve last te verminderen. Hierdoor zou er meer aandacht kunnen worden besteed aan het bieden van persoonlijke ondersteuning aan de doelgroepen, en dus aan het verbeteren van hun sociaaleconomische integratie.

Documentatie