Individuele hulpverlening
De maatschappelijk assistenten hebben ook als opdracht het personeel wegwijs te maken in de juridische wereld.
Zij hebben geen antwoord op alle juridische vragen, maar wel een uitgebreid overzicht van de organen die er al dan niet gratis op kunnen antwoorden.
Er zijn tal van juridische diensten voorhanden waarbij juridische informatie kan worden verkregen; het betreft diensten voor eerstelijnsrechtshulp. Zij verdedigen u niet voor de rechtbank, maar leggen u uit wat uw rechten zijn. Zij zijn vlot toegankelijk en in elk gerechtelijk arrondissement is er een te vinden. Het aanbod van juridisch advies verschilt sterk naargelang de plaats waar u woont. Naargelang de regio hebt u toegang tot een wetswinkel of een « eerste raad van de advocatuur ». Het is een eenmalige consultatie tijdens welke een advocaat u informatie of advies geeft. Sommige OCMW’s bieden eveneens gratis rechtsbijstand.
De maatschappelijk assistenten beschikken over zeer gediversifieerde informatie en documentatie over eerstelijnsrechtsbijstand en tonen u de weg naargelang uw problemen.
Binnen elk gerechtelijk arrondissement bestaat een Commissie voor Juridische Bijstand. Het CJB staat in voor de organisatie van de juridische eerstelijns bijstand. Voor een gratis en eerste raadgeving kan u terecht bij de diensten voor eerstelijnsbijstand.
Op verschillende plaatsen (Justitiehuis, rechtbanken, OCMW's, .) organiseert het CJB zitdagen ("permanenties") waar elke burger , ongeacht zijn inkomen, terecht kan voor een gratis eerste oriënterend juridisch advies . Dit advies wordt gegeven door een advocaat.
Meer info: www.advocaat.be
In het zoekvak (klein vergrootglas) vult u "Gratis juridisch advies"
Elke balie heeft een Bureau voor Juridische Bijstand (BJB) voor de organisatie van juridische tweedelijns bijstand (vroegere "pro Deo").
Het gaat om de aanstelling van een advocaat voor een persoon met een beperkt inkomen . Deze aanstelling kan gebeuren voor een uitgebreid juridisch advies of voor een procedure voor de rechtbank.
Meer info: www.advocaat.be
In het zoekvak (klein vergrootglas) vult u "Pro deo"
De Wetswinkel kent geen drempel, de deur staat er wagenwijd open. Bovendien word je er professioneel geholpen. Alle adviezen worden er verstrekt door beroepsjuristen.
Je kan bij de Wetswinkel terecht voor alle soorten juridische problemen.
Zij geven steeds een eerste algemeen en oriënterend advies.
Indien een probleem te complex is of te technisch, zal het advies worden nagezonden (zo nodig wordt verwezen naar een bevoegde dienst).
Je kan de Wetswinkels vinden in de afdelingen Aalst, Antwerpen, Brugge, Brussel, Gent, Hasselt, Kortrijk, Mechelen centrum en vesten, Merksem, Oostende, Sint-Niklaas, Sint-Truiden en Turnhout. De afdeling Leuven is in voorbereiding.
Juridisch advies wordt enkel verstrekt tijdens een persoonlijk bezoek aan één van voormelde afdelingen. Indien je zelf echt niet kan komen, stuur dan een vertrouwenspersoon die je problemen kan voorleggen.
Algemeen secretariaat:
Tel: 070-225 888 van maandag tot en met donderdag van 9 tot 12 uur
E-mail: info@dewetswinkel.be
meer info: www.dewetswinkel.be
Voor een consultatie betaal je 15€.
Je krijgt bv. een CD met factuur toegestuurd, terwijl je niets heb besteld.
Je hebt een abonnement op een tijdschrift opgezegd, maar men blijft het toesturen en ook daarvan krijg je een factuur.
Een verbruikersorganisatie bv. Gezinsbond, Testaankoop, Verbruikersateljee,. kan je zeker raad geven.
De huurdersorganisaties in Vlaanderen verdedigen de belangen van de huurders.
De Huurdersbond geeft juridisch huuradvies aan alle private en sociale huurders en wijst je op je rechten en plichten of helpt je met het opstellen van aangetekende brieven.
De Huurdersbond biedt je advies bij concrete problemen, bv.. over een opzegging, de waarborg, herstellingen, indexaties...
In ruil voor een jaarlijks lidgeld variërend van 12 tot 15 euro kan je een jaar lang een beroep doen op het huuradvies. Tevens ontvang je zes maal het Huurdersblad.
meer info: www.huurdersbond.be
Ook wie nog geen 18 is, kan juridische problemen hebben. Je wordt bv. beschuldigd van een strafbaar feit of je huisbaas zegt de huur op. Je kan problemen hebben met de echtscheiding van je ouders, met onderhoudsgelden, met de politie of op school. Misschien heb je problemen met een vakantiejob of leercontract.
In al die gevallen kan je advies en bijstand gebruiken van een jongerenadvocaat.
Zo'n jongerenadvocaat kan je ook verdedigen voor de jeugdrechtbank.
De dienst is gratis.
Alleen minderjarigen kunnen hier terecht.
Advocaten voor Jongeren
Regentschapsstraat 63 - 1000 Brussel - 1ste verdiep
Telefonisch bereikbaar op het nummer 02-519 84 27 elke werkdag van 17 tot 19 uur
Bezoek is mogelijk elke woensdag van 13.30 tot 16.00 uur
Ook de mutualiteiten bieden verschillende vormen van specifieke rechtshulp.
Voor meer info contacteert u best uw eigen mutualiteit.