Citizen Science (of Burgerwetenschap) is wetenschappelijk onderzoek dat (gedeeltelijk) wordt uitgevoerd door het publiek (en dus niet-professionele wetenschappers). Verschillende types mensen, zoals jij en ik, helpen professionele wetenschappers om data, die cruciaal is voor hun onderzoek, te verzamelen of analyseren
Hoe je zal bijdragen, hangt af van het project. Er zijn verschillende types Citizen Sscience-onderzoek (wat ook te zien is in de diversiteit aan projecten in onze FWI’s). Je kan, onder andere:
- Observeren en opnemen – Dit omvat het tellen van vogels in je tuin, het spotten van planten tijdens een wandeling, of het registreren van weerfenomenen. Klinkt dit als iets dat jij leuk vindt? Bekijk dan eens het Flatwormwatch project van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (om platwormen te spotten), de MEMO+ en TekenNet projecten van Sciensano (om tijgermuggen en teken te registreren), of het HARVEST project van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (om weerfenomenen te rapporteren).
- Stalen collecteren – Denk hierbij aan waterstalen of insecten.
- Data analyseren – Dit omvat vaak het kijken naar foto’s (bv. het classificeren van sterrenstelsels in telescoopbeelden) of het transcriberen van historische documenten. Wil jij graag data analyseren? Neem dan eens een kijkje op de projectpagina van Radio Meteor Zoo (van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie), of de pagina van het Rijksarchief met daarop verschillende transcriptie projecten!
- Een app of website gebruiken – Veel projecten bieden gebruiksvriendelijke apps of online platformen aan die je kan gebruiken. Voorbeelden in onze FWI’s zijn het Radio Meteor Zoo project op Zooniverse, en de KMI smartphone app.
Waarin je ook geïnteresseerd bent, instructies (en vaak ook trainingen) worden aangeboden om ervoor te zorgen dat je makkelijk kan deelnemen aan de Citizen Science-projecten!