Het HARVEST project focust op een betere weermonitoring en crisisrespons dankzij de deelname van burgers aan meteorologische waarnemingen. Dat project werd via de KMI smartphone app opgezet en spoort alle Belgische burgers sinds augustus 2019 aan hun eigen waarnemingen van verschillende weerfenomenen (ook potentieel gevaarlijke) door te geven, zoals mist, overstromingen, of onweers-, hagel- en sneeuwbuien. Ook foto’s van waarnemingen kunnen worden doorgestuurd. De waarnemingen zijn raadpleegbaar in de app of op het platform van het KMI: wow.meteo.be
.
Meer informatie over dit project is beschikbaar op de website van het KMI .
Het KMI verzamelt gegevens van privéweerstations via het internationale netwerk WOW (Weather Observations Website). Het is een perfect voorbeeld van crowdsourcing, waarbij burgers en organisaties actief aan een wetenschappelijk project bijdragen. De waarnemingen zijn raadpleegbaar op wow.meteo.be. Voor meer informatie over privéweerstations, zie de website van het KMI .
Het klimatologisch netwerk van zowat 200 stations, verdeeld over het gehele land, bestaat uit vrijwillige waarnemers (in dienst genomen door het KMI), professionele waarnemers van Skeyes (burgerluchtvaart) en Air Force (militaire luchtvaart) en personeelsleden van de Staat, de Gewesten en diverse bedrijven. De meeste van die waarnemers zijn gepassioneerd door meteorologie en registreren hun waarnemingen zeer nauwgezet. Het klimatologisch netwerk is een mooi voorbeeld van “burgerwetenschap avant la lettre”!
Meer informatie is beschikbaar op de website van het KMI .
Weer en klimaat spelen vandaag een grote maatschappelijke rol. Door krachtigere computers kunnen weermodellen met een alsmaar hogere resolutie worden ingezet, wat meer lokale weergegevens vereist. Dit unieke burgerwetenschapsproject verenigt onderzoekers, middelbare scholen en lokale partners die een Vlaams netwerk van weerstations vormen, met de bedoeling weergegevens te verzamelen in omgevingen waarover vandaag geen informatie beschikbaar is.
Meer informatie is beschikbaar op de website van de UGent .
Hoge omgevingstemperaturen zijn een groot probleem voor de menselijke gezondheid, met een oversterfte van 6% tot gevolg. In België alleen al meer werden meer dan 2 000 extra overlijdens in de zomers van 2003, 2006 en 2010 gerapporteerd als gevolg van hoge temperaturen. Uit voorspellingen blijkt dat de klimaatverandering de gemiddelde temperaturen zal doen stijgen en hittegolven frequenter en extremer zullen worden. De gevolgen van die voorspellingen wegen nog meer door in stedelijke zones, waar het hitte-eilandeffect de luchttemperatuur in het stadscentrum sterk kan doen stijgen in tegenstelling tot in meer landelijke en natuurlijke omgevingen. De ontwikkeling van betere stedelijke groen-blauwe infrastructuur is de meest belovende oplossing om hoge temperaturen in de stad te verlagen (dit door verdamping en het creëren van schaduw). Echter worden de voordelen van verdampingsverkoeling grondig beïnvloed door hun samenstelling en ruimtelijke configuratie.
Meer informatie is terug te vinden op de website van de KU Leuven en www.leuven.cool
.