Het doel van het project Vyakulani, wat in het Swahili “in de voeding” betekent, is de rijke culinaire tradities van de Afrikaanse diaspora te ontdekken en te roemen. Vyakulani Africa is een initiatief van de vzw The Food Bridge in samenwerking met het AfricaMuseum. Ondanks een groeiende belangstelling voor plantaardige diëten, genieten Afrikaanse voedingsmiddelen in Europa nog niet de verdiende erkenning. De Afrikaanse diaspora is trouw aan zijn traditionele ingrediënten die vaak weinig bekend zijn en slecht onthaald worden wegens koloniale vooroordelen. Terwijl andere exotische gerechten, zoals kimchi en quinoa, gemeengoed zijn geworden, is Afrikaanse superfood zoals gierst of fonio weinig bekend.
Het doel van het project is het belang en het potentieel van Afrikaanse voedselsystemen onder de aandacht te brengen, Afrikanen in Europa aan te moedigen opnieuw aan te knopen met hun culinaire tradities en gezonde Afrikaanse voedingsmiddelen te promoten. Om dat doel te bereiken, worden de culinaire verhalen van de Afrikaanse diaspora in België verzameld via een proces van reflecteren, verzamelen en vieren. Een ideale gelegenheid om de rijkdom van de Afrikaanse keuken in Europa te ontdekken en te roemen!
Voor meer informatie over het project, zie de website van het AfricaMuseum , Food Bridge
en op Instagram
en Facebook
pagina!
HARISSA's heeft als lange termijn doelstelling de gevolgen van natuurrampen, en de daarmee samenhangende risico’s in Centraal-Afrika, te beperken, in het bijzonder in de westelijke tak van de Oost-Afrikaanse riftzone in de Democratische Republiek Congo, Oeganda, Rwanda en Burundi. In het kader van dit project dat specifiek in de regio Kivu (DRC) loopt, werkt het KMMA samen met burgerwaarnemers die als taak hebben informatie te verzamelen over rampen die aan natuurlijke risico’s zijn gelinkt en de bevolking bewust te maken van die natuurfenomenen. Burgerwaarnemers in de regio worden bijgestaan door de burgerbescherming van de provincies Noord-Kivu en Zuid-Kivu en door onderzoekers van het Centre de recherche en sciences naturelles in Lwiro.
Op de website van het KMMA is meer gedetailleerde informatie beschikbaar.
ATRAP is een innoverend onderzoeksproject in Oeganda waaraan 25 burgerwetenschappers samenwerken met onderzoekers van het AfricaMuseum, met als doel de aanwezigheid van slakken in zoetwateroppervlakken te monitoren in de strijd tegen bilharzia. Bilharzia is een ziekte die mens en dier treft, en veroorzaakt wordt door parasitaire wormen die zoetwaterslakken infecteren. De leden van het team, meer bepaald de burgerwetenschappers, verzamelen en identificeren slakken op 76 vooraf geselecteerde plaatsen. De verzamelde data worden nadien door master- en doctoraatsstudenten uit België en Oeganda gevalideerd. Zij komen meerdere keren per jaar samen om te discussiëren over de verzamelmethodes, de behaalde resultaten en de beste manier om de bewoners bewust te maken van bilharzia. De permanente samenwerking tussen biologen, sociologen en burgers maken van dit project iets unieks.
Ben je geïnteresseerd in wetenschap zonder echt een wetenschappelijke opleiding te hebben gevolgd? Je wil bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek en terzelfder tijd de wereld om je heen verkennen en mensen met dezelfde interesses ontmoeten? Word Citizen Rescuer voor de biologische collecties van het AfricaMuseum!
Zo help je het AfricaMuseum biologische collecties te bewaren door zelf onderzoek te verrichten van thuis uit of in het museum zelf. Je helpt insectenlabels mee te transcriberen en te annoteren door houtstalen voor te bereiden of door vogelspecimens proper te maken en te fotograferen. Ga naar de website van het
AfricaMuseum voor meer informatie en om je als vrijwilliger in te schrijven.