NL FR EN
www.belgium.be

CS-initiatieven Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) en het Planetarium

Lopende initiatieven

Royal Observatory of Belgium (ROB) - Seismology

Did You Feel It?

De Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) gebruikt een online enquête “Did You Feel It?” (DYFI) om de impact van aardbevingen in kaart te brengen. Sinds haar lancering (1925) bestaat de vragenlijst uit gerichte vragen waarmee burgers kunnen opgeven hoe groot de schokken zijn. Bij aardbevingen werden die vragenlijsten in het verleden naar de burgemeesters van de getroffen gemeentes gestuurd. Sinds 2002 wordt, behalve die vragenlijst, online een DYFI-enquête verricht om ook individuele getuigenissen te verzamelen. Door die vragenlijst in te vullen getuigen burgers in detail over de manier waarop ze een aardbeving hebben beleefd. Zij spelen een centrale rol bij waarnemingen die de KSB gebruikt om de intensiteit van een beving te meten. Voor elke plaats of gemeente wordt het gemiddelde resultaat berekend en nadien omgezet naar de intensiteit van de beving waarvoor een internationale standaard is opgesteld, op basis van de Europese macroseismische schaal (EMS98). De resultaten zijn van groot belang, zowel voor onderzoek als voor het crisismanagement.
Meer informatie over de enquête DYFI, en het daarmee samenhangende onderzoek, is beschikbaar op de website voor seismologie-gravimetrie van de KSB . Als je een aardbeving hebt meegemaakt, kun je de lijst met de vragen  raadplegen en de vragenlijst invullen.

Royal Meteorological Institute of Belgium (RMI)

AcceleROB

In het kader van het project AcceleROB werd een netwerk van 90 goedkope accelerometers geïnstalleerd in België om echte grondbewegingen te meten wanneer een grote (of groter dan normaal) aardbeving voorkomt. Het Engelse acroniem “AcceleROB” staat voor “Accelerometric station of the Royal Observatory of Belgium”. Een AcceleROB omvat een RaspberryPi microcomputer, een elektrische voeding, een netwerkkabel, een accelerometer JoyWarrior en een baksteen op een drievoet. Die configuratie maakt het mogelijk een accelerometersensor in kelders te installeren zonder dat een computer permanent ingeschakeld moet blijven. Een accelerometer verbruikt weinig energie (minder dan 3 watt (7 watt met een Devolo)) en heeft een lage bandbreedte (zowat 365 bytes per seconde (30 MB/dag))! De meeste van de 90 accelerometers zijn geïnstalleerd in de kelders van personen die werken voor het departement Seismologie-Gravimetrie van de Koninklijke Sterrenwacht van België en bij hun familieleden en vrienden. De focus ligt op grote steden en regio’s waar in het verleden grote aardbevingen zijn voorgekomen.
Meer informatie is beschikbaar op de AcceleROB website .

Royal Meteorological Institute of Belgium (RMI)

VAL-U-SUN

Het project VAL-U-SUN onderzoekt zonnevlekken. Zonnevlekken zijn donkere ‘koude’ vlekken op het zonoppervlak. Sinds meer dan 400 jaar worden die vlekken geobserveerd en zoals vroeger nagetekend met de hand, met behulp van pen en papier. Zelfs in het huidige digitale tijdperk wordt die methode gebruikt om vroegere waarnemingen met huidige te vergelijken. Al die observaties vormen een van het langstlopende wetenschappelijk archief uit de geschiedenis van de wetenschap, dat van start is gegaan met Galileo meer dan 400 jaar geleden.
In het kader van dit project kunnen burgers via een URL online zonnevlekken en groepen van zonnevlekken tellen op originele tekeningen uit het archief. Ze moeten (gelukkig maar) niet allemaal worden geteld! Enkel een serie tekeningen van de verschillende cycli van zonneactiviteit werd geselecteerd. Op sommige ervan zijn er heel wat zonnevlekken en groepen zonnevlekken merkbaar, op andere amper enkele.
De tekeningen die worden voorgelegd aan burgerwetenschappers, worden nadien door een team van de KSB geteld en geanalyseerd. Het doel van het project is een vergelijkende statistische analyse te maken van het aantal zonnevlekken geteld door het team van de KSB, en het aantal zonnevlekken geteld door de bovenvermelde burgerwetenschappers. Aangezien zonnevlekken tekenen en tellen een intuïtieve opdracht kan zijn, is een vergelijkingspunt nodig (en zijn dus burgerwetenschappers nodig!). Tot slot is het goede nieuws dat er geen goede of slechte antwoorden zijn, de beste poging is ideaal.
Raadpleeg de website van VAL-U-SUN  voor meer informatie of om deel te nemen.

Projectbeschrijving

Did You Feel It?  
Nederlands | Frans

AcceleROB  
Nederlands | Frans

VAL-U-SUN 
Nederlands | Frans