NL FR EN
www.belgium.be

Onderzoek, Innovatie en ruimtevaart: prioriteiten van het Belgische voorzitterschap

Onderzoek en innovatie spelen een cruciale rol bij het behalen van de overkoepelende doelstellingen van de EU en zijn essentieel voor de aanpak van dringende maatschappelijk, mondiale en economische uitdagingen zoals de klimaatcrisis, de gezondheidszorg en de digitale transformatie. Het Belgische voorzitterschap zal daarom voorrang geven aan de bijdrage van onderzoek en innovatie als onze belangrijkste katalysator voor een grotere open strategische autonomie voor Europa en zijn aandacht richten op betere onderzoeksresultaten en een grotere maatschappelijke rol voor onderzoek en innovatie om belangrijke industriële en maatschappelijke uitdagingen te kunnen aanpakken. Het Belgische voorzitterschap erkent het belang van ruimtevaartactiviteiten als een strategisch pluspunt, in het bijzonder op het gebied van veiligheid, defensie en klimaatmitigatie en het stimuleren van nieuwe ruimtevaartactoren om voor zich op te komen. Het doel daarvan is meer cyberveiligheid en een beter beveiligde connectiviteit en het promoten van een veilig, duurzaam en beveiligd gebruik van de ruimte. Bij het aangaan van die uitdagingen, waaronder ook een verantwoorde internationale samenwerking, vormt het streven naar een open strategische autonomie van de EU de rode draad.

Programma en prioriteiten van het Belgische voorzitterschap

  • België neemt het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie op zich tijdens de eerste helft van 2024, van 1 januari tot 30 juni.

Onderzoek en innovatie

  • Het Belgische voorzitterschap zal het belang benadrukken van onderzoek en innovatie bij het versterken en moderniseren van de Europese industrie voor een meer open strategische autonomie op het gebied van gezondheidszorg, schone technologieën, voeding, digitalisering, disruptieve en opkomende sleuteltechnologieën (KETs), gaande van AI, geavanceerde materialen en biowetenschappelijke technologieën.

Ruimtevaart

  • De kernprioriteiten van het Belgische voorzitterschap zijn het garanderen van de cyberweerbaarheid van de ruimte-infrastructuur, het matigen van de klimaatverandering, het vlotter uitvoeren van de EU-ruimtestrategie voor veiligheid en defensie en het steunen van nieuwe spelers op ruimtevaartgebied.