NL FR EN
www.belgium.be

25-05-2021 | Online evenement KBR

Digital Heritage Seminar: Chris Tanasescu

KBR nodigt u uit voor een nieuwe wetenschappelijke serie over digitaal cultureel erfgoed: het KBR-ULB-UGent Digital Heritage Seminar. In het tweede deel van deze reeks, van mei tot juni, zullen we virtueel drie academische wetenschappers ontvangen die hun werk over cultureel erfgoedmateriaal, digitale onderzoeksmethoden en digital humanities presenteren. De lezingen behandelen een breed scala aan onderwerpen, periodes en methoden. Ze worden via Zoom gehouden in het Engels, met vragen in het Frans, Nederlands of Engels. De doelgroep zijn wetenschappers, maar iedereen is van harte welkom.
Lees meer

27-05-2021 | Nocturne

Nocturne in het AfricaMuseum

Neem een kijkje in onze eerste tijdelijke tentoonstelling Mabele Eleki Lola! De aarde, stralender dan het paradijs, en krijg meer informatie van onze ervaren standing guides. Ze zullen je met veel plezier uitleg geven bij de kunstwerken van Freddy Tsimba. Ook in de permanente tentoonstelling zal je standing guides tegenkomen. Je herkent hen aan hun badge en T-shirt van het AfricaMuseum. Aarzel niet om vragen te stellen! Doorheen de avond kan je ook genieten van enkele mini-concerten in het park of in het museum, afhankelijk van het weer. Deze concerten zijn een uitstekende introductie in verschillende Afrikaanse muziekstijlen en instrumenten. Kinderen ook welkom!
Lees meer

Tentoonstellingen

Maatregelen COVID-19
Bezoek onze musea tijdens corona

TOT 15-05-2021 | Museum Kunst en Geschiedenis

Het Sint-Jorisretabel

Na drie jaren van onderzoek en restauratie schittert het befaamde Sint-Jorisretabel (1493) van Jan II Borman opnieuw in het Museum Kunst & Geschiedenis (KMKG). Het interdisciplinaire onderzoek, in samenwerking met het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK), leidde tot onverwachte vondsten en bood een verklaring voor aloude mysteries. Zo kregen de prachtig uitgewerkte beeldengroepen na bijna twee eeuwen terug hun originele plaats in het monumentale topstuk, dat tegelijk zorgvuldig werd gerestaureerd. Het Sint-Jorisretabel is vanaf zaterdag 24 april zichtbaar in het circuit Gotiek-Renaissance-Barok van het Museum Kunst & Geschiedenis. Gedurende drie weken kunnen de bezoekers ook het laatmiddeleeuwse beeldje en het bericht van een 19de-eeuwse restaurator bekijken die zorgvuldig verstopt waren in het kunstwerk.
Lees meer

TOT 01-08-2021 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Aboriginalities

We nodigen je uit om een duik te nemen in het universum van de Aboriginal schilders. Sinds Papunya Tula in de jaren 1970 de artistieke beweging op gang bracht, geniet de Aboriginal kunst een groeiende internationale reputatie. De werken gaan in gesprek met het "moderne primitivisme" en weerspiegelen zo de moderniteit van kunstenaars die te lang als "primitief" werden beschouwd. Clichés worden achterwegen gelaten. In plaats daarvan krijgen we ruimte voor vrouwelijke expressie en etnografische standpunten die kritische vraagtekens plaatsen bij de ideeën die sinds de 19de eeuw de discussie domineren.
Lees meer

tot 01-08-2021 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Bill Viola
Purification

Bill Viola, pionier van de videokunst, heeft het genre radicaal veranderd door zich heel vroeg toe te spitsen op de mogelijkheden van digitale technologie. In de afgelopen decennia ontwikkelde hij een herkenbare stijl die gekenmerkt wordt door zijn bewondering voor de grote meesters van de oude schilderkunst. Zijn installaties dompelen de toeschouwer onder in een contemplatieve wereld doordrenkt van mystiek, waarin de menselijke figuur centraal staat.
Lees meer


TOT 01-08-2021 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Pierre Alechinsky

De tentoonstelling toont ongeveer 100 werken van Pierre Alechinsky. Schilderijen en tekeningen uit de collectie van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bieden, naast een nieuwe uitzonderlijke schenking, een eerbetoon aan een van de grootste levende hedendaagse kunstenaars van België. Pierre Alechinsky, vooraanstaand lid van de avant-garde groep CoBrA, werd in 2018 bekroond met het Praemium Imperiale, dat beschouwd wordt als de "Nobelprijs voor de Kunst".
Lees meer

tot 01.08.2021 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Thomas Houseago

In het voorjaar zullen de KMSKB het plezier hebben de nieuwe tentoonstelling van Britse kunstenaar Thomas Houseago aan te kondigen. Zijn werken geven ten volle uitdrukking aan de transcendentale, emotionele en herstellende kracht van de natuur.
Lees meer
tot 15-08-2021 | AfricaMuseum

Mabele eleki lola! De aarde, stralender dan het paradijs

De titel van de tentoonstelling verwijst naar de noodzaak om vooral hier en nu te leven, en naar de veerkracht die Congolezen dagelijks tentoonspreiden. De monumentale werken van Tsimba komen voor het eerst in dialoog te staan met de museumcollecties. De kunstenaar brengt op die manier hulde aan het werk van de klassieke smid en beeldhouwer. Tijdens deze bijzondere ontmoeting staan tweeëntwintig installaties van Freddy Tsimba oog in oog met dertig museumobjecten.
Lees meer

TOT 15-10-2021 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Henri Evenepoel in het Fin-de-Siècle Museum

In deze tentoonstelling zal het werk op papier van de Belgische kunstenaar Henri Evenepoel aan de hand van enkele thema’s uitgelicht worden. Van kinds af kende Henri Evenepoel een grote tekenwoede. Dat resulteerde in duizenden werken, van vluchtige schetsen tot een enkele meer uitgewerkte tekening. Silhouetten van voorbijgangers, stadsscènes maar ook portretten van nietsvermoedende familieleden en vrienden: niets ontsnapte aan zijn waakzame blik.
Lees meer


TOT 31-12-2021 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Origami for Life
Installatie van Charles Kaisin

Met “Origami for Life”, een project van de Belgische ontwerper Charles Kaisin, palmen meer dan 20.000 papieren kraanvogels de grote hall van de KMSKB in. De gigantische installatie - 5m hoog en 16m lang - is een participatief kunstwerk dat het daglicht zag tijdens de eerste lockdown in maart 2020. Charles Kaisin nodigde het publiek uit om zelf origami te vouwen en naar hem op te sturen. Voor elke ingezamelde origami, boden mecenassen financiële steun aan het wetenschappelijk onderzoek in de strijd tegen Covid-19.
Lees meer

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Bruegel. The Originals
De meesterwerken van Pieter Bruegel de Oude in de KMSKB

Ter gelegenheid van de 450e sterfdag van Pieter Bruegel de Oude, vieren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten de grote renaissance meester met verschillende projecten. In het Old Masters Museum, bewonder je de originele schilderijen van deze briljante kunstenaar en sta je oog in oog met een veelheid aan personages – soms eigenaardig, soms herkenbaar, maar stuk voor stuk meesterwerkjes. Ontdek ook Bruegels genie aan de hand van een twaalftal werken van zijn zonen
en navolgers.
Lees meer

Virtuele tentoonstellingen

Belspo

Geboorte, de virtuele tentoonstelling van Belspo
Wetenschap en Cultuur in het Koninklijk Paleis

De editie 2020 van de tentoonstelling Wetenschap en Cultuur in het Koninklijk Paleis kan jammer genoeg niet plaatsvinden in situ. Belspo bedacht evenwel een alternatief maar origineel parcours, én aangepast aan de omstandigheden, doorheen een virtuele tentoonstelling.
En waarom ook niet? De Federale Wetenschappelijke Instellingen bieden een parcours aan doorheen een selectie van kunstwerken, voorwerpen of films met als thema "Geboorte". Ze worden daarin gevolgd door Sciensano, CINEMATEK, het Nationaal Geografisch Instituut (NGI) en twee departementen van Belspo.

Via de virtuele tentoonstelling Geboorte bieden de Federale Wetenschappelijke Instellingen (FWI) het grote publiek de mogelijkheid een ruim themakader te verkennen, waaronder kunstwerken, natuurspecimens en -fenomenen, wetenschappelijke onderzoeksonderwerpen en archiefdocumenten of -foto's.
Het thema geboorte en oorsprong in ruime zin is een terugkerend thema bij heel wat onderzoekers werkzaam op soms sterk uiteenlopende vakgebieden, onder andere bij astrofysici, historici, archeologen, biologen, artsen, geologen en paleontologen. Vanop hun respectieve vakgebied bekijken zij het thema geboorte vanuit hun eigen specifieke gezichtshoek. Hoe zijn het heelal, de hemel en de aarde ontstaan? Hoe komt een levend wezen tot leven? Hoe ontstaan natuurfenomenen? Welke culturele praktijken zijn geassocieerd aan de geboorte en hoe ze begrijpen? Waarom worden documenten als geboortebewijzen bewaard?
Lees meer

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

De KMSKB nodigen zichzelf uit bij u thuis en helpen u de isolatie een beetje te ontsnappen! Ontdek hier, alleen of met heel de familie, alles wat u nodig heeft voor een virtuele reis doorheen de kunstgeschiedenis.
> Fine Arts at Home

Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium

Het KIK biedt u de mogelijkheid om alle werken van Jan Van Eyck in hoge resolutie te ontdekken, evenals een collectie van meer dan 700.000 foto's van het Belgische culturele erfgoed met vrije toegang.
BALaT, onze online databank
Ontdek het œuvre van Jan Van Eyck online

Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

Het KMKG nodigt u uit om de collectiestukken te verkennen.
Meesterwerken online

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Als jij niet naar ons Museum kunt komen, dan brengen zij het museum toch gewoon naar jou!
NaturalsciencesAtHome

AfricaMuseum

Dat museumcollecties digitaliseren van groot belang is, is alleen nog maar duidelijker geworden tijdens de sluiting van musea door de COVID-19-pandemie.
Museumcollecties in 2D+ en 3D
Bekijk een reeks van 27 collecties rond uiteenlopende geschiedkundige en cultureel antropologische thema's.
De collectie in de kijker
Dwaal mee rond in de labo’s, bureaus en archieven van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika om de wetenschappers die hier werken te ontmoeten.
AfricaMuseum Podcast

Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie

In plaats van onze omgeving aan te passen, zijn we vandaag verplicht om onszelf aan te passen. Voor de duur van de lockdown past het koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie haar slogan aan van "Science between Heaven and Earth" (wetenschap tussen hemel en aarde) naar "Science between Heaven and Home" (wetenschap tussen hemel en thuis). We delen met u de kleine dingen die onze dagen opfleuren in onze nieuwe leven- en werkroutines.
Science between heaven and home (wetenschap tussen hemel en thuis)

KBR

Alle e-bronnen en gedigitaliseerde collecties van KBR nu van thuis uit raadpleegbaar
- Alle gedigitaliseerde kranten en tijdschriften zijn nu volledig te doorzoeken op afstand.
- Ook de elektronische bronnen kunt u voortaan overal raadplegen.
- Meer dan 70.000 gedigitaliseerde erfgoeddocumenten online beschikbaar in Belgica.
- Mogelijkheid tot digitaliseren op aanvraag en uitgebreide scancapaciteit.
Lijst met alle beschikbare e-bronnen

DIGIT Digitaliseringsprogramma van het Federaal Wetenschapsbeleid

Het is van het grootste belang het rijke cultureel en wetenschappelijk erfgoed van België te bewaren en die kostbare troeven te onthullen voor onderzoekers en het grote publiek.
De collecties verkennen