NL FR EN
www.belgium.be

14-09-2021 | Studiedag BRAIN-be

Brain-be project ADOCHS

Studiedag over beeld- en gegevensverwerking in de cultureel-erfgoedsector
Het Adochs-project organiseert een online studiedag over beeld- en gegevensverwerking in de sector van het cultureel erfgoed.
De presentaties in de voormiddag zullen een licht werpen op de projectresultaten om de kwaliteit van de geproduceerde bestanden te verbeteren in het kader van de digitalisering van erfgoed.
En de namiddagsessies zullen de discussie openen over de mogelijke opvolging van dit project en de evolutie van onze organisaties in het licht van artificiële intelligentie.
Bovendien, als u wilt deelnemen aan de teams voor de Poster Session, stuur het dan in voor 30 juni.
Wanneer? 14 september 2021 (deadline voor posters: 30 juni 2021)
Waar? Online on Hopin.com
Info en registratie

19-10-2021 | Symposium BRAIN-be

Brain-be project NAMED

Symposium urbane gezondheid.
De Universiteit Antwerpen en de Vrije Universiteit Brussel in samenwerking met Belspo, Innoviris en de onderzoekspartners (UCLouvain, Sciensano, KULeuven, INBO, UHasselt) nodigen u uit voor het Symposium "Urbane Gezondheid Brussel" .
In dit symposium presenteren de twee onderzoeksprojecten Green & Quiet (gefinancierd door Innoviris) en NAMED   (gefinancieerd door Belspo) de gemeten en gepercipieerde impact van de Brusselse leefomgeving op gezondheid en welzijn.
Wanneer? Op 19 oktober 2021, van 9u-13u.
Waar? Het evenement vindt plaats op de VUB campus met een online optie.
Info en registratie

Tentoonstellingen

Maatregelen COVID-19
Bezoek onze musea tijdens corona

Zomer 2021 | Museum voor Natuurwetenschappen

Deze zomer in het Museum voor Natuurwetenschappen: (her)ontdek de natuur in al haar facetten!

Plezier voor groot en klein, al sinds de Dinotijd!

De hele zomervakantie lang ben je welkom in het Museum voor Natuurwetenschappen, van dinsdag tot zondag, van 10u tot 18h. Kom met je bubbel genieten van onze activiteiten!
Lees meer


Zomer 2021 | Museum Kunst & Geschiedenis

Medaillons. Miniaturen in glas
Semi-permanente tentoonstelling

De KMKG hebben een mooie collectie glasramen, bestaande uit meer dan 350 werken vanaf de 13de tot de 20ste eeuw. Dit bleef weinig bestudeerd en onbekend bij het grote publiek. Dankzij het interdisciplinaire onderzoeksproject “FENESTRA. 800 jaar beglazingsgeschiedenis”, gestart in 2017, is dit geheel vandaag geanalyseerd, geconserveerd en naar waarde geschat en vormt hierdoor een belangrijke bron voor de studie van “vlakglas” in de voormalige Nederlanden.
Lees meer

Zomer 2021 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Musicorum Festival
Gratis middagconcerten gedurende de hele zomer!

Onder het voorzitterschap van Prins Amaury de Merode, organiseert het Centre d’Oeuvres de Merode van 1 juli tot 27 augustus 2021 een nieuwe editie van het “MUSICORUM" Festival. Deze reeks zomerconcerten vindt, voor het vierde opeenvolgende jaar, plaats in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB). Tijdens de zomer kan je iedere middag van 12u15 tot 13u00 (behalve in het weekend, op maandag en op feestdagen) een concert gratis bijwonen in het Auditorium 490 Philippe Roberts-Jones.
Lees meer

tot 01-08-2021 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Bill Viola
Purification

Bill Viola, pionier van de videokunst, heeft het genre radicaal veranderd door zich heel vroeg toe te spitsen op de mogelijkheden van digitale technologie. In de afgelopen decennia ontwikkelde hij een herkenbare stijl die gekenmerkt wordt door zijn bewondering voor de grote meesters van de oude schilderkunst. Zijn installaties dompelen de toeschouwer onder in een contemplatieve wereld doordrenkt van mystiek, waarin de menselijke figuur centraal staat.
Lees meer

TOT 01-08-2021 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Aboriginalities

We nodigen je uit om een duik te nemen in het universum van de Aboriginal schilders. Sinds Papunya Tula in de jaren 1970 de artistieke beweging op gang bracht, geniet de Aboriginal kunst een groeiende internationale reputatie. De werken gaan in gesprek met het "moderne primitivisme" en weerspiegelen zo de moderniteit van kunstenaars die te lang als "primitief" werden beschouwd. Clichés worden achterwegen gelaten. In plaats daarvan krijgen we ruimte voor vrouwelijke expressie en etnografische standpunten die kritische vraagtekens plaatsen bij de ideeën die sinds de 19de eeuw de discussie domineren.
Lees meer

TOT 01-08-2021 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Pierre Alechinsky

De tentoonstelling toont ongeveer 100 werken van Pierre Alechinsky. Schilderijen en tekeningen uit de collectie van de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België bieden, naast een nieuwe uitzonderlijke schenking, een eerbetoon aan een van de grootste levende hedendaagse kunstenaars van België. Pierre Alechinsky, vooraanstaand lid van de avant-garde groep CoBrA, werd in 2018 bekroond met het Praemium Imperiale, dat beschouwd wordt als de "Nobelprijs voor de Kunst".
Lees meer


tot 01.08.2021 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Thomas Houseago

In het voorjaar zullen de KMSKB het plezier hebben de nieuwe tentoonstelling van Britse kunstenaar Thomas Houseago aan te kondigen. Zijn werken geven ten volle uitdrukking aan de transcendentale, emotionele en herstellende kracht van de natuur.
Lees meer

tot 15-08-2021 | AfricaMuseum

Mabele eleki lola! De aarde, stralender dan het paradijs

De titel van de tentoonstelling verwijst naar de noodzaak om vooral hier en nu te leven, en naar de veerkracht die Congolezen dagelijks tentoonspreiden. De monumentale werken van Tsimba komen voor het eerst in dialoog te staan met de museumcollecties. De kunstenaar brengt op die manier hulde aan het werk van de klassieke smid en beeldhouwer. Tijdens deze bijzondere ontmoeting staan tweeëntwintig installaties van Freddy Tsimba oog in oog met dertig museumobjecten.
Lees meer

TOT 15-10-2021 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Henri Evenepoel in het Fin-de-Siècle Museum

In deze tentoonstelling zal het werk op papier van de Belgische kunstenaar Henri Evenepoel aan de hand van enkele thema’s uitgelicht worden. Van kinds af kende Henri Evenepoel een grote tekenwoede. Dat resulteerde in duizenden werken, van vluchtige schetsen tot een enkele meer uitgewerkte tekening. Silhouetten van voorbijgangers, stadsscènes maar ook portretten van nietsvermoedende familieleden en vrienden: niets ontsnapte aan zijn waakzame blik.
Lees meer

TOT 31-12-2021 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Origami for Life
Installatie van Charles Kaisin

Met “Origami for Life”, een project van de Belgische ontwerper Charles Kaisin, palmen meer dan 20.000 papieren kraanvogels de grote hall van de KMSKB in. De gigantische installatie - 5m hoog en 16m lang - is een participatief kunstwerk dat het daglicht zag tijdens de eerste lockdown in maart 2020. Charles Kaisin nodigde het publiek uit om zelf origami te vouwen en naar hem op te sturen. Voor elke ingezamelde origami, boden mecenassen financiële steun aan het wetenschappelijk onderzoek in de strijd tegen Covid-19.
Lees meer

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Bruegel. The Originals
De meesterwerken van Pieter Bruegel de Oude in de KMSKB

Ter gelegenheid van de 450e sterfdag van Pieter Bruegel de Oude, vieren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten de grote renaissance meester met verschillende projecten. In het Old Masters Museum, bewonder je de originele schilderijen van deze briljante kunstenaar en sta je oog in oog met een veelheid aan personages – soms eigenaardig, soms herkenbaar, maar stuk voor stuk meesterwerkjes. Ontdek ook Bruegels genie aan de hand van een twaalftal werken van zijn zonen
en navolgers.
Lees meer

Virtuele tentoonstellingen

Belspo

Geboorte, de virtuele tentoonstelling van Belspo
Wetenschap en Cultuur in het Koninklijk Paleis

De editie 2020 van de tentoonstelling Wetenschap en Cultuur in het Koninklijk Paleis kan jammer genoeg niet plaatsvinden in situ. Belspo bedacht evenwel een alternatief maar origineel parcours, én aangepast aan de omstandigheden, doorheen een virtuele tentoonstelling.
En waarom ook niet? De Federale Wetenschappelijke Instellingen bieden een parcours aan doorheen een selectie van kunstwerken, voorwerpen of films met als thema "Geboorte". Ze worden daarin gevolgd door Sciensano, CINEMATEK, het Nationaal Geografisch Instituut (NGI) en twee departementen van Belspo.

Via de virtuele tentoonstelling Geboorte bieden de Federale Wetenschappelijke Instellingen (FWI) het grote publiek de mogelijkheid een ruim themakader te verkennen, waaronder kunstwerken, natuurspecimens en -fenomenen, wetenschappelijke onderzoeksonderwerpen en archiefdocumenten of -foto's.
Het thema geboorte en oorsprong in ruime zin is een terugkerend thema bij heel wat onderzoekers werkzaam op soms sterk uiteenlopende vakgebieden, onder andere bij astrofysici, historici, archeologen, biologen, artsen, geologen en paleontologen. Vanop hun respectieve vakgebied bekijken zij het thema geboorte vanuit hun eigen specifieke gezichtshoek. Hoe zijn het heelal, de hemel en de aarde ontstaan? Hoe komt een levend wezen tot leven? Hoe ontstaan natuurfenomenen? Welke culturele praktijken zijn geassocieerd aan de geboorte en hoe ze begrijpen? Waarom worden documenten als geboortebewijzen bewaard?
Lees meer

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

De KMSKB nodigen zichzelf uit bij u thuis en helpen u de isolatie een beetje te ontsnappen! Ontdek hier, alleen of met heel de familie, alles wat u nodig heeft voor een virtuele reis doorheen de kunstgeschiedenis.
> Fine Arts at Home

Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium

Het KIK biedt u de mogelijkheid om alle werken van Jan Van Eyck in hoge resolutie te ontdekken, evenals een collectie van meer dan 700.000 foto's van het Belgische culturele erfgoed met vrije toegang.
BALaT, onze online databank
Ontdek het œuvre van Jan Van Eyck online

Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

Het KMKG nodigt u uit om de collectiestukken te verkennen.
Meesterwerken online

Muziekinstrumentenmuseum (MIM)
Neem alvast een kijkje en ontdek van achter uw scherm de rijkdom die we graag met u delen
> Een virtueel bezoekje aan het MIM

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Als jij niet naar ons Museum kunt komen, dan brengen zij het museum toch gewoon naar jou!
NaturalsciencesAtHome

AfricaMuseum

Dat museumcollecties digitaliseren van groot belang is, is alleen nog maar duidelijker geworden tijdens de sluiting van musea door de COVID-19-pandemie.
Museumcollecties in 2D+ en 3D
Bekijk een reeks van 27 collecties rond uiteenlopende geschiedkundige en cultureel antropologische thema's.
De collectie in de kijker
Dwaal mee rond in de labo’s, bureaus en archieven van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika om de wetenschappers die hier werken te ontmoeten.
AfricaMuseum Podcast

Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie

In plaats van onze omgeving aan te passen, zijn we vandaag verplicht om onszelf aan te passen. Voor de duur van de lockdown past het koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie haar slogan aan van "Science between Heaven and Earth" (wetenschap tussen hemel en aarde) naar "Science between Heaven and Home" (wetenschap tussen hemel en thuis). We delen met u de kleine dingen die onze dagen opfleuren in onze nieuwe leven- en werkroutines.
Science between heaven and home (wetenschap tussen hemel en thuis)

KBR

Alle e-bronnen en gedigitaliseerde collecties van KBR nu van thuis uit raadpleegbaar
- Alle gedigitaliseerde kranten en tijdschriften zijn nu volledig te doorzoeken op afstand.
- Ook de elektronische bronnen kunt u voortaan overal raadplegen.
- Meer dan 70.000 gedigitaliseerde erfgoeddocumenten online beschikbaar in Belgica.
- Mogelijkheid tot digitaliseren op aanvraag en uitgebreide scancapaciteit.
Lijst met alle beschikbare e-bronnen

DIGIT Digitaliseringsprogramma van het Federaal Wetenschapsbeleid

Het is van het grootste belang het rijke cultureel en wetenschappelijk erfgoed van België te bewaren en die kostbare troeven te onthullen voor onderzoekers en het grote publiek.
De collecties verkennen