NL FR EN
www.belgium.be

Kalender van de Belspo vergaderingen

Voor meer informatie over de officiële kalender van de vergaderingen van het Belgische voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie die door BELSPO en eventuele partners worden geleid.
Meer informatie...

24.09.24 | Colloque BRAIN-be 'WomenExile'

Activisten (m/v/x) in ballingschap. Gender, politiek engagement en migratie in de 20ste eeuw

Het doel van deze conferentie bestaat erin om recente ontwikkelingen in het onderzoek naar migrantenactivisten te belichten, waarbij de interacties tussen gender, politiek engagement en migratie in de twintigte eeuw centraal staan. Voorstellen kunnen zich zowel richten op de betrokkenheid van vrouwen als op mannelijkheid of genderverhoudingen in een activistische context. Hoe beïnvloedt gender het militante karakter van migratie? En wat is de impact van politiek engagement en migratie op genderrelaties en de constructie van vrouwelijkheid en mannelijkheid?
Meer informatie...

Tentoonstellingen

Zomer 2024

Het Africamuseum, de Musea voor Schone Kunsten, de Musea voor Kunst en Geschiedenis, het Instituut voor Natuurwetenschappen, het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie en het War Heritage Institute, ontvangen met plezier kinderen en hun families voor een dag kwaliteitsvol amusement, bij regen en zonneschijn.
Lees meer...

tot 31.07.24 | KBR

De Nationale Expo

Een unieke tentoonstelling van museumPASSmusées en VRT in KBR, zet verborgen kunsttalent in de spotlight. Dit jaar lieten de beeldende kunstenaars zich inspireren door het werk van James Ensor, in het kader van het Ensorjaar 2024. De laureaten van De Nationale Expo editie Ensor worden gekozen door het brede publiek en een professionele jury via een nationale wedstrijd. Ontdek de 70 talenten van 28 juni tot 31 juli in KBR in hartje Brussel.
Lees meer...

tot 04.08.24 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Magritte · Folon
De poëziefabriek

Brussel viert de 100ste verjaardag van het surrealisme, en hierdoor zullen enkele werken van René Magritte intra en extra muros reizen om in andere tentoonstellingen en musea te pronken. Het Magritte Museum maakt van deze gelegenheid gebruik om een dialoog te creëren tussen het fascinerende universum van René Magritte (1898-1967) en de poëtische creaties van Jean-Michel Folon (1934-2005).
Magritte · Folon is meer dan een tentoonstelling. Het is een droomachtige ontmoeting en een vruchtbare dialoog tussen twee bijzondere beeldende werelden.
Lees meer...

tot 25.08.24 | MUSEUM voor Natuurwetenschappen

GIANTS een reuzenkans om je klein te voelen

Smilodon, Paraceratherium, Megatherium … Ze leefden na de dinosauriërs. Ken jij ze?
66 miljoen jaar geleden veroorzaakte een meteorietinslag het uitsterven van talloze diersoorten: dinosauriërs, plesiosauriërs, mosasauriërs en vele andere. Dit creëerde kansen voor sommige van de kleine dieren die tot dan toe in de schaduw van de grote jongens hadden geleefd! Ze diversifieerden en sommige werden zelfs gigantisch groot. Met GIANTS kan je terugkeren in de tijd, van het Paleogeen tot het Kwartair. Ontmoet elf spectaculair grote dieren zoals Otodus megalodon, de machtigste haai die ooit heeft bestaan, en Gigantopithecus blacki, de Aziatische aap zo groot als drie orang-oetans.
Lees meer...

tot 29.09.24 | AFRICAMUSEUM

ReThinking Collections

Hoe kunnen we de oorsprong van collecties achterhalen? Hoe kijken we er vandaag naar? En wat is hun toekomst, binnen en buiten de muren van musea?
ReThinking Collections is een nieuwe tijdelijke tentoonstelling over herkomstonderzoek. De collecties in het AfricaMuseum werden voor het grootste deel verworven tijdens de koloniale periode in de huidige DR Congo. Herkomstonderzoek en het daarmee verbonden thema van restitutie krijgen steeds meer aandacht in maatschappelijke en politieke debatten.
De tentoonstelling toont de soms complexe realiteit van herkomstonderzoek. Uiteenlopende en soms onverwachte collecties komen aan bod, waarbij ongemakkelijk erfgoed niet uit de weg wordt gegaan. Daarnaast verkent het museum nieuwe inzichten en toekomstperspectieven om met koloniale collecties om te gaan.
Lees meer...

-Toekomstige tentoonstelling-
van 11.10.2024 tot 16.02.2025 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

Drafts
From Rubens to Khnopff

Hoe ontstaat een kunstwerk? Dit is de vraag die de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) proberen te beantwoorden met een tentoonstelling gewijd aan de schets. Aan de basis hiervan ligt het creatieve gebaar, dat hier in al zijn vormen wordt voorgesteld.
Lees meer...

Virtuele tentoonstellingen

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

De KMSKB nodigen zichzelf uit bij u thuis! Ontdek hier, alleen of met heel de familie, alles wat u nodig heeft voor een virtuele reis doorheen de kunstgeschiedenis.
> Museum@Home

Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium

Het KIK biedt u de mogelijkheid om alle werken van Jan Van Eyck in hoge resolutie te ontdekken, evenals een collectie van meer dan 700.000 foto's van het Belgische culturele erfgoed met vrije toegang.
BALaT, onze online databank
Ontdek het œuvre van Jan Van Eyck online

Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

Het KMKG nodigt u uit om de collectiestukken te verkennen.
Meesterwerken online

Muziekinstrumentenmuseum (MIM)
Neem alvast een kijkje en ontdek van achter uw scherm de rijkdom die we graag met u delen
> Een virtueel bezoekje aan het MIM

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Verken het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen vanuit je zetel.

Bezoek de zalen in streetview op Google Arts & Culture  en wandel door onze galerij Levende Planeet .
Luister naar de podcast/audiogids  over de Galerij van de Dinosauriërs  .
Doorzoek onze collecties .
Maak kennis met het werk van onze wetenschappers op ons YouTube-kanaal  .

AfricaMuseum

Dat museumcollecties digitaliseren van groot belang is, is alleen nog maar duidelijker geworden tijdens de sluiting van musea door de COVID-19-pandemie.
Museumcollecties in 2D+ en 3D
Bekijk een reeks van 27 collecties rond uiteenlopende geschiedkundige en cultureel antropologische thema's.
De collectie in de kijker
Dwaal mee rond in de labo’s, bureaus en archieven van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika om de wetenschappers die hier werken te ontmoeten.
AfricaMuseum Podcast

KBR

Alle e-bronnen en gedigitaliseerde collecties van KBR nu van thuis uit raadpleegbaar
- Alle gedigitaliseerde kranten en tijdschriften zijn nu volledig te doorzoeken op afstand.
- Ook de elektronische bronnen kunt u voortaan overal raadplegen.
- Meer dan 70.000 gedigitaliseerde erfgoeddocumenten online beschikbaar in Belgica.
- Mogelijkheid tot digitaliseren op aanvraag en uitgebreide scancapaciteit.
Lijst met alle beschikbare e-bronnen

DIGIT Digitaliseringsprogramma van het Federaal Wetenschapsbeleid

Het is van het grootste belang het rijke cultureel en wetenschappelijk erfgoed van België te bewaren en die kostbare troeven te onthullen voor onderzoekers en het grote publiek.
De collecties verkennen