juni 2023 | Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen
In juni 2023 genieten individuele bezoekers van 50 % korting op hun ticket voor het Museum.
Een mooie gelegenheid om de dino’s te herontdekken, de biodiversiteit van onze aarde te exploreren in Levende Planeet om alvast in vakantiestemming te komen, een lichtkuur te doen in de expo Luminopolis, je samen met het gezin te amuseren tijdens ons nieuw gratis parcours voor 3-7 jaar Babysitters, de ogen van klein en groot te zien fonkelen tijdens een leuk dagje uit!
Lees meer
21-06-2023 | Brain-be 2.0
The COVID-19 pandemic has tested the ability of the Belgian health system to adapt to external shocks. Different approaches were taken to manage the pandemic, such as postponing care, expanding capacity, reorganising care services, etc. In order to further develop a resilient health system, there is a need to understand the impact on the Belgian health care system and how well it has recovered since. HELICON has invited four leading experts to provide more information on the impact of the COVID-19 crisis in general practices, care facilities and hospitals. The webinar is free but registration is required
More information, programme and registration...
TOT 04-06-2023 | HALLEPOORT
Papiertheater, miniatuurtheater, tafeltheater, … ooit was het een bron van vermaak voor jong en oud. Nu is het amper nog gekend.
De tentoonstelling « Magical Theatres » laat de magische wereld van deze kleine theaters met hun kleurrijke decors en papieren acteurs herleven.
De Hallepoort opent de deuren naar een wereld vol verhalen: van de drama’s van Shakespeare tot de sprookjes van de gebroeders Grimm.
Lees meer
TOT 23-07-2023 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Voor de derde editie van de tentoonstellingscyclus Remedies, die in het najaar van 2021 voor het eerst plaatsvond, nodigen de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten de multidisciplinaire Belgische kunstenaar Johan Van Mullem uit in dialoog te gaan met de permanente verzameling. Deze tekenaar, schilder en beeldhouwer is afkomstig uit Brugge, in 1959 geboren te Congo, maar woont en werkt in Brussel waardoor hij meteen de veelzijdigheid van ons land belichaamt.
Lees meer...
TOT 30-07-2023 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
In het kader van de campagne Museum in questions die in het najaar van 2021 van start ging, willen de KMSKB deelnemen aan het debat over actuele maatschappelijke kwesties. Twee tentoonstellingszalen contextualiseren twee brandende thema's voor musea in de hele wereld: door een wetenschappelijk licht te werpen op enerzijds de vragen rond kolonialisme en diversiteit en anderzijds op de problematiek van de restitutie van cultuurgoederen die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden geroofd, willen de Koninklijke Musea een laboratorium voor reflectie zijn dat ons in staat stelt deel te nemen aan de constructie van het museum van morgen, door de nadruk te leggen op wat wetenschappelijk onderzoek, de fundamentele opdracht van het museum, kan bijdragen aan het hedendaagse debat.
Lees meer...
TOT 13-08-2023 | Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen
Ga de uitdagingen aan met je team en leer alles over licht in een originele speltentoonstelling.
Wat is licht? Welke invloed heeft het op ons leven? Hoe dirigeert licht het ritme van alledag? Los de raadsels op en onthul de mysteries. Tik-tak-tik-tak... de tijd raakt op, de klok tikt door! Kom je als winnaar uit de tentoonstelling? Het is nu aan jou...
Licht gedraagt zich als een golf en een deeltje. Het is zichtbaar of onzichtbaar, gekleurd of niet. Het licht zorgt ervoor dat we kunnen zien, het geeft ritme aan ons leven, en is een levensbron voor fauna en flora.
LUMINOPOLIS belicht het verband tussen licht en leven, en nodigt je uit om na te denken over het belang van licht in onze samenleving. In deze originele speltentoonstelling wordt het licht in al zijn aspecten onthuld: fysisch, biologisch, technisch en sociologisch.
Lees meer
TOT 01-10-2023 | KONINKLIJKE MUSEA VOOR KUNST EN GESCHIEDENIS
Expeditie Egypte verhaalt de geschiedenis van twee eeuwen fascinerende archeologische ontdekkingen in het land van de farao’s en de totstandkoming van de Egyptische collectie van het museum. Op de tentoonstelling worden een tweehonderdtal objecten uit haar beroemde Egyptische verzameling samengebracht. De blikvangers van de tentoonstelling zijn onder meer de rijkelijk versierde lijkkisten uit de priesterlijke cachette van Deir el-Bahari. Daarnaast wordt een groot aantal opmerkelijke stukken uit de verzameling voor het eerst tentoongesteld. Voorwerpen zoals grafstèles, canopenvazen voor de ingewanden van de overledenen, en shabti-beeldjes die de doden vergezelden in het hiernamaals, maken de bezoekers wegwijs in de Egyptische godenwereld en het eeuwige leven. Tenslotte wordt de tentoonstelling ook rijkelijk voorzien van uniek historisch fotomateriaal.
Lees meer...
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Ter gelegenheid van de 450e sterfdag van Pieter Bruegel de Oude, vieren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten de grote renaissance meester met verschillende projecten.
In het Old Masters Museum, bewonder je de originele schilderijen van deze briljante kunstenaar en sta je oog in oog met een veelheid aan personages – soms eigenaardig, soms herkenbaar, maar stuk voor stuk meesterwerkjes.
Ontdek ook Bruegels genie aan de hand van een twaalftal werken van zijn zonen en navolgers.
Lees meer
BELSPO
Onder de titel "Onze toekomst veiligstellen" toont de expo van elke partner een kunstwerk, een artefact, een wetenschappelijk instrument of een model dat symbool staat voor de doelstellingen van deze instellingen om te streven naar een betere toekomst. Daarnaast wordt de opdracht van elke instelling
afzonderlijk in het licht gesteld aan de hand van een reeks foto’s, met de bedoeling het grote publiek te wijzen op de belangrijke rol van het Belgische wetenschapsbeleid op nationaal en internationaal vlak.
Lees meer...
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
De KMSKB nodigen zichzelf uit bij u thuis en helpen u de isolatie een beetje te ontsnappen! Ontdek hier, alleen of met heel de familie, alles wat u nodig heeft voor een virtuele reis doorheen de kunstgeschiedenis.
> Fine Arts at Home
Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium
Het KIK biedt u de mogelijkheid om alle werken van Jan Van Eyck in hoge resolutie te ontdekken, evenals een collectie van meer dan 700.000 foto's van het Belgische culturele erfgoed met vrije toegang.
> BALaT, onze online databank
> Ontdek het œuvre van Jan Van Eyck online
Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis
Het KMKG nodigt u uit om de collectiestukken te verkennen.
> Meesterwerken online
Muziekinstrumentenmuseum (MIM)
Neem alvast een kijkje en ontdek van achter uw scherm de rijkdom die we graag met u delen
> Een virtueel bezoekje aan het MIM
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen
Als jij niet naar ons Museum kunt komen, dan brengen zij het museum toch gewoon naar jou!
> NaturalsciencesAtHome
AfricaMuseum
Dat museumcollecties digitaliseren van groot belang is, is alleen nog maar duidelijker geworden tijdens de sluiting van musea door de COVID-19-pandemie.
> Museumcollecties in 2D+ en 3D
Bekijk een reeks van 27 collecties rond uiteenlopende geschiedkundige en cultureel antropologische thema's.
> De collectie in de kijker
Dwaal mee rond in de labo’s, bureaus en archieven van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika om de wetenschappers die hier werken te ontmoeten.
> AfricaMuseum Podcast
KBR
Alle e-bronnen en gedigitaliseerde collecties van KBR nu van thuis uit raadpleegbaar
- Alle gedigitaliseerde kranten en tijdschriften zijn nu volledig te doorzoeken op afstand.
- Ook de elektronische bronnen kunt u voortaan overal raadplegen.
- Meer dan 70.000 gedigitaliseerde erfgoeddocumenten online beschikbaar in Belgica.
- Mogelijkheid tot digitaliseren op aanvraag en uitgebreide scancapaciteit.
> Lijst met alle beschikbare e-bronnen
DIGIT Digitaliseringsprogramma van het Federaal Wetenschapsbeleid
Het is van het grootste belang het rijke cultureel en wetenschappelijk erfgoed van België te bewaren en die kostbare troeven te onthullen voor onderzoekers en het grote publiek.
> De collecties verkennen