03-10-2023 > 07-10-2023 | africamuseum
Dans le cadre des 125/5 ans de l’AfricaMuseum et durant la Brussels Fashion Week, la styliste belgo-congolaise Rosy Sambwa organise en collaboration avec le musée un événement autour de l'héritage de la mode africaine qui questionne le rôle du musée hier, aujourd'hui et demain. Durant 3 jours, le musée, dont les collections abritent plus de 6700 textiles, majoritairement en provenance d'Afrique centrale, sera le lieu de rencontres d'experts internationaux de plus de 10 pays.
Meer informatie...
07-10-2023 | africamuseum
Dans le cadre des 125/5 ans, l'association Bakushinta organise en collaboration avec l’AfricaMuseum une conférence de valorisation et promotion de la fibre raphia, dans sa dimension culturelle, technique et économique.
Cet événement souhaite démanteler les stéréotypes racistes sur les personnes noires et africaines dans l'habillement, en présentant les preuves d'ingéniosité créative historique et les savoir-faire technologiques des textiles dans le processus de production et en exposant toute sa complexité inventive et technique d'hier à nos jours.
Meer informatie...
13-10-2023 | BRAIN-BE 2.0
We nodigen u graag uit op een studiedag ter afsluiting van het onderzoek IPV-DACOVID (gefinancierd door BELSPO), uitgevoerd door teams van ULiège, VUB en NICC. De studiedag vindt plaats op 13/10/23 in de Cité Miroir in Luik.Onderzoeksresultaten, presentaties van professionele praktijken en projecten op het gebied van huiselijk geweld zullen de impact, innovaties en geleerde lessen in de nasleep van de crisis belichten, evenals perspectieven en aanbevelingen voor de toekomst. Deze sectoroverschrijdende dag zal de gelegenheid bieden om kennis en goede praktijken uit te wisselen.
Meer informatie...
05-11-2023 | KBR museum
Soms blijft de tijd even stilstaan. Een felle storm, een pestepidemie, een alles verterend verdriet. En dan moeten we een schuilplaats vinden. De zucht van een verhaal of een danspas kan dan een schuiloord zijn.
Roxane Ca’Zorzi en Ludwine Deblon nemen u mee op een wandelvertelling op de oevers van de tijd. In het KBR museum vertellen ze verhalen geïnspireerd door de Decamerone en enkele handschriften die in KBR worden bewaard. Deze activiteit is tweetalig. Er worden dus zowel verhalen in het Frans als in het Nederlands verteld.
Meer informatie...
06-11-2023 | ESA BE
The “Space technology to enable the healthcare of tomorrow” conference brings together a diverse group of stakeholders active in the space and healthcare industry. As the name of the event suggests, there exists synergies between the two industries. Indeed, space technology and data innovation are driving current and future progress in healthcare and pharmaceuticals, revolutionising patient care, drug development and global health research.
By coming to the event, participants will be able to hear about the newest and latest trends in healthcare, explore how space technologies can foster innovative solutions and learn about the ESA Business Applications equity-free funding Programme. The built-in networking sessions will allow industry experts, researchers, investors and entrepreneurs to find prospective business partners who can help them bring their cutting-edge space enabled products to the market.
Registration and programme
12-11-2023 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
In the wake of the Armistice commemorations, a meeting that raises the question of the relationship between art and war. Katia Denysova, co-curator of the exhibition In the Eye of the Storm. Ukrainian Modernism 1900-1930s, discusses the key points of this project: the works and artists affected by the First World War, the Bolshevik Revolution of 1917, the Ukrainian War of Independence and the creation of Soviet Ukraine, as well as the new historical perspectives sketched out by this exhibition in the light of today's dramatic events.
Meer informatie...
TOT 01-10-2023 | KONINKLIJKE MUSEA VOOR KUNST EN GESCHIEDENIS
Expeditie Egypte verhaalt de geschiedenis van twee eeuwen fascinerende archeologische ontdekkingen in het land van de farao’s en de totstandkoming van de Egyptische collectie van het museum. Op de tentoonstelling worden een tweehonderdtal objecten uit haar beroemde Egyptische verzameling samengebracht. De blikvangers van de tentoonstelling zijn onder meer de rijkelijk versierde lijkkisten uit de priesterlijke cachette van Deir el-Bahari. Daarnaast wordt een groot aantal opmerkelijke stukken uit de verzameling voor het eerst tentoongesteld. Voorwerpen zoals grafstèles, canopenvazen voor de ingewanden van de overledenen, en shabti-beeldjes die de doden vergezelden in het hiernamaals, maken de bezoekers wegwijs in de Egyptische godenwereld en het eeuwige leven. Tenslotte wordt de tentoonstelling ook rijkelijk voorzien van uniek historisch fotomateriaal.
Lees meer...
- Toekomstige tentoonstelling -
van 06-10-23 tot 14-04-24 | KONINKLIJKE MUSEA VOOR KUNST EN GESCHIEDENIS
Deze retrospectieve tentoonstelling beoogt een dieper inzicht te bieden in de idealen van Hoffmann en de evolutie hiervan.
Weense architect en ontwerper Josef Hoffmann (1870-1956) reisde in oktober 1955 naar Brussel ter gelegenheid van de 50ste verjaardag van het Stoclet Huis, een ontwerp dat bekend raakte als ‘paleis’ en dat zijn leven en carrière een nieuwe wending gaf. De hardnekkige mythe rond dit gebouw, maar ook de uitzonderlijke productcultuur die voortvloeide uit het vakmanschap van de Wiener Werkstätte (Weense ateliers), beheersen tot op vandaag de studie van zijn werk. De tentoonstelling tracht een breder perspectief te bieden door het kunstenaarschap van Hoffmann te belichten en, voor het allereerst in België, de ontwikkeling hiervan in de loop van zestig jaar productie.
Lees meer...
- Toekomstige tentoonstelling -
van 19-10-23 tot 28-01-24 | Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Ontdek de modernistische kunst in Oekraïne tussen 1910 en 1930...
De modernistische beweging in Oekraïne ontwikkelde zich tegen een achtergrond van ineenstortende keizerrijken, de Eerste Wereldoorlog, de strijd voor onafhankelijkheid en de oprichting van Sovjet-Oekraïne. Ondanks deze ingrijpende omwentelingen waren er in de eerste decennia van de twintigste eeuw gedurfde artistieke experimenten en een ware bloei van kunst, literatuur en theater in Oekraïne.
Lees meer...
- Toekomstige tentoonstelling -
van 20-10-23 tot 25-08-24 | MUSEUM voor Natuurwetenschappen
Smilodon, Paraceratherium, Megatherium … Ze leefden na de dinosauriërs. Ken jij ze?
66 miljoen jaar geleden veroorzaakte een meteorietinslag het uitsterven van talloze diersoorten: dinosauriërs, plesiosauriërs, mosasauriërs en vele andere. Dit creëerde kansen voor sommige van de kleine dieren die tot dan toe in de schaduw van de grote jongens hadden geleefd! Ze diversifieerden en sommige werden zelfs gigantisch groot. Met GIANTS kan je terugkeren in de tijd, van het Paleogeen tot het Kwartair. Ontmoet elf spectaculair grote dieren zoals Otodus megalodon, de machtigste haai die ooit heeft bestaan, en Gigantopithecus blacki, de Aziatische aap zo groot als drie orang-oetans.
Lees meer...
- Toekomstige tentoonstelling -
van 27-10-23 tot 18-02-24 | KONINKLIJKE MUSEA VOOR KUNST EN GESCHIEDENIS
Gesitueerd langs handelswegen die verbonden waren met de Zijderoute en omringd door ambitieuze grootmachten met expansiedrang, was Georgië als verbindingspunt tussen Oost en West een plek voor ontmoetingen en uitwisselingen. Deze interacties beïnvloedden het culturele landschap. Het resultaat is een erfgoed van ongekende rijkdom.
in het kader van europalia georgia
Lees meer...
BELSPO
Onder de titel "Onze toekomst veiligstellen" toont de expo van elke partner een kunstwerk, een artefact, een wetenschappelijk instrument of een model dat symbool staat voor de doelstellingen van deze instellingen om te streven naar een betere toekomst. Daarnaast wordt de opdracht van elke instelling
afzonderlijk in het licht gesteld aan de hand van een reeks foto’s, met de bedoeling het grote publiek te wijzen op de belangrijke rol van het Belgische wetenschapsbeleid op nationaal en internationaal vlak.
Lees meer...
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
De KMSKB nodigen zichzelf uit bij u thuis en helpen u de isolatie een beetje te ontsnappen! Ontdek hier, alleen of met heel de familie, alles wat u nodig heeft voor een virtuele reis doorheen de kunstgeschiedenis.
> Fine Arts at Home
Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium
Het KIK biedt u de mogelijkheid om alle werken van Jan Van Eyck in hoge resolutie te ontdekken, evenals een collectie van meer dan 700.000 foto's van het Belgische culturele erfgoed met vrije toegang.
> BALaT, onze online databank
> Ontdek het œuvre van Jan Van Eyck online
Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis
Het KMKG nodigt u uit om de collectiestukken te verkennen.
> Meesterwerken online
Muziekinstrumentenmuseum (MIM)
Neem alvast een kijkje en ontdek van achter uw scherm de rijkdom die we graag met u delen
> Een virtueel bezoekje aan het MIM
Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen
Als jij niet naar ons Museum kunt komen, dan brengen zij het museum toch gewoon naar jou!
> NaturalsciencesAtHome
AfricaMuseum
Dat museumcollecties digitaliseren van groot belang is, is alleen nog maar duidelijker geworden tijdens de sluiting van musea door de COVID-19-pandemie.
> Museumcollecties in 2D+ en 3D
Bekijk een reeks van 27 collecties rond uiteenlopende geschiedkundige en cultureel antropologische thema's.
> De collectie in de kijker
Dwaal mee rond in de labo’s, bureaus en archieven van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika om de wetenschappers die hier werken te ontmoeten.
> AfricaMuseum Podcast
KBR
Alle e-bronnen en gedigitaliseerde collecties van KBR nu van thuis uit raadpleegbaar
- Alle gedigitaliseerde kranten en tijdschriften zijn nu volledig te doorzoeken op afstand.
- Ook de elektronische bronnen kunt u voortaan overal raadplegen.
- Meer dan 70.000 gedigitaliseerde erfgoeddocumenten online beschikbaar in Belgica.
- Mogelijkheid tot digitaliseren op aanvraag en uitgebreide scancapaciteit.
> Lijst met alle beschikbare e-bronnen
DIGIT Digitaliseringsprogramma van het Federaal Wetenschapsbeleid
Het is van het grootste belang het rijke cultureel en wetenschappelijk erfgoed van België te bewaren en die kostbare troeven te onthullen voor onderzoekers en het grote publiek.
> De collecties verkennen