NL FR EN
www.belgium.be

28.06.2025 | Soapbox Science

Soapbox Science 2025: vrouwelijke wetenschappers aan het woord in hartje Brussel

Op zaterdag 28 juni 2025, van 14u tot 17u, delen twaalf vrouwelijke onderzoekers uit heel België hun passie en kennis op een leuke en toegankelijke manier op het Europakruispunt.

Dit jaar vindt de zesde editie plaats in Brussel. Tijdens het evenement worden vier “soapboxes” geplaatst op het Europakruispunt. Op elke soapbox zal een spreker een uur lang vertellen over haar onderzoek en in interactie treden met het publiek. De lezingen zijn in het Frans, Nederlands en Engels, de meest gebruikte talen in Brussel. Dit jaar kan je bijleren over onder andere kunstnieren, astronomie, cyanobacteriën en singulariteiten.

Kom naar het Europakruispunt om hen te horen spreken en ontdek hun fascinerend baanbrekend onderzoek!

Meer informatie

11.09.2025 | event

BE-Polar Conference 2025

Join us for a unique event celebrating polar research in Belgium! This conference will highlight Belgian polar science and research, integrate it in the larger context and global challenges, and bring together the vibrant Belgian polar community to help shape the future of Belgian polar science.

Submit your abstract (oral or poster) by June 30, 23:50 CEST
Register (20€) until August 24, 23:50 CEST

Meer informatie

08.09.2025 > 12.09.2025 | event

pySTEPS Hackathon 2025 - “North-of-the-Ardennes Edition @ Château d’Avin”

The Royal Meteorological Institute organises a pySTEPS Hackathon from Monday 8 September until Friday 12 September 2025.
pySTEPS is a modular, free and open-source python framework for short-term ensemble prediction systems. The focus is on probabilistic nowcasting of radar precipitation fields, but pySTEPS is designed to allow a wider range of uses.
The project DERISC aims to use deep learning (DL) to generate rapidly updating, probabilistic seamless precipitation forecasts and reliable early warnings in a consistent framework. The DERISC project is a collaboration between RMI, VUB and KU Leuven with contributions by VMM, financed by the BRAIN-be 2.0 programme of the Belgian Science Policy Office.

Meer informatie

06.10.2025 | conferentie MERI

New World, New Rules?
Rethinking Science Policy in a Fragmenting World

Internationale spanningen, klimaatverandering en veranderende machtsverhoudingen zetten de bestaande wereldorde onder druk.
Wat betekent dit voor de toekomst van onderzoek en innovatie?

Kom op maandagvoormiddag 6 oktober naar onze conferentie in het WTCIII-gebouw in Brussel (langs het Noordstation). Denk en bouw mee aan nieuwe antwoorden op wereldwijde uitdagingen.

Schrijf je nu in voor onze conferentie over wetenschapsbeleid in een veranderende wereld.

Meer informatie

Tentoonstellingen

tot 30.06.2025 | Museum Kunst & Geschiedenis

Małgorzata Mirga-Tas: Sawore, sawore, sawore

Małgorzata Mirga-Tas brengt vergeten stemmen tot leven.
Bezoekers krijgen de kans om een monumentale site-specifieke interventie te bewonderen binnen de permanente collectie van het Museum door de gerenommeerde hedendaagse Pools-Roemeense kunstenares Małgorzata Mirga-Tas.
Lees meer...


tot 31.08.2025 | Museum Kunst & Geschiedenis

Caballero Bueno

Ter gelegenheid van de publicatie van het stripverhaal Caballero Bueno, van Thomas Lavachery en Thomas Gilbert, stelt het Museum Kunst & Geschiedenis een reeks originele platen uit het werk tentoon, samen met een selectie foto's en museumschriften afkomstig van de Frans-Belgische expeditie van 1934 naar het Paaseiland.
Lees meer...

tot 31.08.2025 | Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

WILD?

Het is een confrontatie met verschillende voorstellingen van “wild”: exotisch? afgelegen? gevaarlijk? ongerept? Verken de grens – welke grens? – die het wilde dier van de mens scheidt. Kijk om je heen, verwonder je en laat twijfel toe... Natuurwetenschappen flirten met filosofie, antropologie en poëzie.  
Films, interactieve elementen en wetenschappelijke collectiestukken werpen een andere blik op safari’s, dierenparken (met de vroegere zoo van Brussel!) en dierlijk gedrag. Ontdek het domesticatieverhaal van de wolf en acht andere wilde dieren. Laat je verrassen door Belgische fauna: everzwijn, bever, vos, korhoen, lynx. Pauzeer bij de intrigerende beelden van wildcamera’s.   
Allemaal wild? Allemaal wild! Is de mens niet alleen bedreigend, maar ook zelf bedreigd? Er wacht ons een stevige uitdaging! Ben je bereid je rol op te nemen?
De tentoonstelling WILD?  is een emotionele ontdekkingsreis waarbij we de “wilde beesten” en onszelf ontmoeten. Een beklijvend avontuur, tussen angst en fascinatie, om te ervaren en te delen.
Lees meer...

tot 30.09.2025 | Museum Kunst & Geschiedenis

Les silences que j'ai entendus

Een uniek parcours door de ogen van Youssef Swatt’s
Het Museum Kunst & Geschiedenis biedt een unieke ervaring: een poëtische, persoonlijke en diep hedendaags parcours, gedragen door de woorden van Youssef Swatt’s. Onder de titel Les silences que j'ai entendus nodigt het project iedereen uit om de collecties van het museum te (her)ontdekken door de ogen en gevoeligheid van een hedendaagse Franse dichter.
Youssef Swatt's, rapper en veelgeprezen finalist van de Netflix-serie Nouvelle École, laat hier een andere kant van zichzelf zien: die van overdracht, luisteren en pure emotie. Een hele nacht lang dwaalde hij alleen en in stilte door het museum. Oog in oog met de kunstwerken luisterde hij naar wat zij hem te zeggen hadden. Het resultaat: tien teksten - ruw en zacht tegelijk.
Lees meer...

KBR museum

Duik in de magische wereld van handschriften, meerstemmige muziek en miniaturen

Op 23 mei opent het KBR museum opnieuw zijn deuren! Naast de schitterende handschriftenverzameling van de Bourgondisch-Habsburgse hertogen wacht u een gloednieuwe muzikale ervaring.

Stap binnen in de wereld van de miniaturisten en ontdek hoe de Franco-Vlaamse polyfonisten de Lage Landen muzikaal kleur gaven in de 15de en de 16de eeuw. Ga mee op een muzikale reis door de Gouden Eeuw en laat u betoveren door de symfonie van beelden, verhalen en klanken die dit fascinerende tijdperk tot leven brengen.
Lees meer...

Virtuele tentoonstellingen

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

De KMSKB nodigen zichzelf uit bij u thuis! Ontdek hier, alleen of met heel de familie, alles wat u nodig heeft voor een virtuele reis doorheen de kunstgeschiedenis.
> Museum@Home

Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium

Het KIK biedt u de mogelijkheid om alle werken van Jan Van Eyck in hoge resolutie te ontdekken, evenals een collectie van meer dan 700.000 foto's van het Belgische culturele erfgoed met vrije toegang.
BALaT, onze online databank
Ontdek het œuvre van Jan Van Eyck online

Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

Het KMKG nodigt u uit om de collectiestukken te verkennen.
Meesterwerken online

Muziekinstrumentenmuseum (MIM)
Neem alvast een kijkje en ontdek van achter uw scherm de rijkdom die we graag met u delen
> Een virtueel bezoekje aan het MIM

Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen

Verken het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen vanuit je zetel.

Bezoek de zalen in streetview op Google Arts & Culture  en wandel door onze galerij Levende Planeet .
Luister naar de podcast/audiogids  over de Galerij van de Dinosauriërs  .
Doorzoek onze collecties .
Maak kennis met het werk van onze wetenschappers op ons YouTube-kanaal  .

AfricaMuseum

Dat museumcollecties digitaliseren van groot belang is, is alleen nog maar duidelijker geworden tijdens de sluiting van musea door de COVID-19-pandemie.
Museumcollecties in 2D+ en 3D
Bekijk een reeks van 27 collecties rond uiteenlopende geschiedkundige en cultureel antropologische thema's.
De collectie in de kijker
Dwaal mee rond in de labo’s, bureaus en archieven van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika om de wetenschappers die hier werken te ontmoeten.
AfricaMuseum Podcast

KBR

Alle e-bronnen en gedigitaliseerde collecties van KBR nu van thuis uit raadpleegbaar
- Alle gedigitaliseerde kranten en tijdschriften zijn nu volledig te doorzoeken op afstand.
- Ook de elektronische bronnen kunt u voortaan overal raadplegen.
- Meer dan 70.000 gedigitaliseerde erfgoeddocumenten online beschikbaar in Belgica.
- Mogelijkheid tot digitaliseren op aanvraag en uitgebreide scancapaciteit.
Lijst met alle beschikbare e-bronnen

DIGIT Digitaliseringsprogramma van het Federaal Wetenschapsbeleid

Het is van het grootste belang het rijke cultureel en wetenschappelijk erfgoed van België te bewaren en die kostbare troeven te onthullen voor onderzoekers en het grote publiek.
De collecties verkennen