NL FR EN
www.belgium.be

Versterking van de federale participatie in de werkzaamheden van het Europees Milieu Agentschap (EMA) en in het netwerk EIONET (European Environment Information and Observation Network

Onderzoeksproject AS/DD/07 (Onderzoeksactie AS)

Personen :

Beschrijving :

1. Algemene context (internationaal, nationaal...)

Het netwerk EIONET (European Environment Information and Observation Network) werd opgericht door het Europees Milieu Agentschap (EMA) om te beschikken over kwaliteitsvolle milieu-informatie, met name in de vorm van evaluaties en verslagen over de toestand van het milieu. Het steunt op een gevarieerd geheel van instellingen verspreid over alle lidstaten van het Agentschap.

In België heeft elk bevoegdheidsniveau een eigen coördinerende structuur en instantie opgericht (een federale structuur en een structuur voor elk Gewest) om de werking vanuit het nationaal knooppunt (NFP) te optimaliseren. De Vlaamse, Waalse en Brusselse netwerken zijn operationeel en beschikken over een reeds voorheen bestaande coördinerende structuur : de Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL).

Het federale netwerk verenigt momenteel de niet-gecoördineerde instellingen die onder verschillende officieel aangewezen ministeries vallen (Sociale Zaken, Volksgezondheid en Milieu, Middenstand en Landbouw, Economische zaken), wetenschappelijke instellingen (KBIN, KMI) en parastatalen van het type B (NGI).

2. Beschrijving en doelstellingen van het project

Het project beoogt een betere integratie van gegevens (in de brede zin van het woord) geleverd door de federale instellingen, evenals het bevorderen van het beheer ervan en van de communicatie en de uitwisseling van informatie naar alle federale, gewestelijke, interregionale en internationale actoren betrokken bij deze actie.

Het voornaamste doel van het project is de evaluatie van de bijdrage van de federale instellingen aan het netwerk EIONET en de formulering van aanbevelingen voor de toekomst. Deze aanbevelingen zouden bijvoorbeeld een basis kunnen verstrekken voor de uitbreiding van het samenwerkingsakkoord van 21/12/95 naar andere federale elementen (de werkzaamheden van het Agentschap zijn geëvolueerd en bestrijken nu gebieden die de onderhandelaars van het akkoord in 1994 niet konden voorzien).

Het project voorziet ook een bijdrage aan een inventaris van wettelijke (richtlijnen, ...) of morele (vragenlijsten van de OESO, Eurostat, het EMA, ...) verplichtingen inzake het verstrekken van actieve of passieve milieu-informatie door de administratieve en wetenschappelijke instellingen betrokken bij de uitwerking van Europese en internationale verslagen of inventarissen (ROD - Reporting Obligations Database, uitgevoerd door het BIM).

Het project voorziet bovendien de verwezenlijking van beschrijvende fiches voor het Informatiesysteem voor Duurzame Ontwikkeling (ISDO) van de DWTC.

3. (Verwachte) resultaten / producten

- Concrete voorstellen betreffende de werking van het netwerk EIONET op federaal niveau en de mogelijke uitbreiding van het netwerk naar andere federale elementen ;
- Bijdrage tot de verwezenlijking van de ROD-gegevensbank ;
- Beschrijvende fiches betreffende de federale instellingen die deel uitmaken van EIONET.

4. (Mogelijke) gebruikers

DWTC, IRCEL NFP, Dienst Studie en Coördinatie van het Ministerie van Sociale Zaken, Volksgezondheid en Leefmilieu, ICDO, FRDO, EMA en ETC, CCIM (Stuurgroep milieugegevens), enz.

Methode

De evaluatie van de bijdrage van de federale instellingen aan het netwerk EIONET is gebaseerd op drie vragenlijsten :
1. de eerste vragenlijst analyseert op een specifieke manier de werking van de federale instellingen in het netwerk ;
2. de tweede vragenlijst identificeert de milieugegevensbanken ;
3. de laatste vragenlijst beschrijft de gegevensbronnen (gegevensbanken en organisaties).

De federale elementen die in aanmerking komen voor deelname aan EIONET, worden ook bevraagd.

Documentatie :

Versterking van de federale participatie in de werkzaamheden in het Europese Milieuagentschap en in het netwerk EIONET : eidrapport    Brussel : Federaal Wetenschapsbeleid, 2005 (SP1566)
[Om te downloaden