NL FR EN
www.belgium.be

De wetenschappelijke communicatie inzake duurzame ontwikkeling

Onderzoeksproject AS/DD/11 (Onderzoeksactie AS)

Personen :

  • Prof.  MORMONT Marc - Université de Liège (ULiège)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 1/5/1999-1/5/2000

Beschrijving :

1. Algemene context (internationaal, nationaal...)

De resultaten van de door de overheid gefinancierde onderzoeksprojecten dienen, onder aangepaste vormen, toegankelijk gemaakt te worden voor de instanties verantwoordelijk voor de besluitvorming, maar ook voor andere maatschappelijke geledingen, het brede publiek inbegrepen.

In het domein van duurzame ontwikkeling is de communicatie van onderzoeksresultaten in termen van beleidsondersteuning bijzonder complex. Duurzame ontwikkeling is immers een zeer specifiek onderwerp. Het concept is moeilijk af te bakenen, stemt niet precies overeen met de bestaande bevoegdheden, veronderstelt een interdisciplinaire benadering, ...

2. Beschrijving en doelstellingen van het project

Het doel van dit project is het onderzoeken van de communicatie (tussen Belgische onderzoekers, hun opdrachtgevers en andere potentiële gebruikers) en de valorisatie van het wetenschappelijk onderzoek op het gebied van duurzame ontwikkeling. Het onderzoek berust in hoofdzaak op de analyse en de synthese van interviews rond twee thema's : het thema "duurzame voeding" en het thema "indicatoren van duurzame ontwikkeling". Elk thema kwam aan bod in een reeks van interviews, gelijk verdeeld over Franstalige en Nederlandstalige gesprekspartners. De semi-directieve interviews (open vragen) werden afgenomen bij twee categorieën van personen, teneinde te evalueren hoe zij de communicatie van de onderzoeksresultaten ervaren. De eerste groep van actoren bestond uit de onderzoekers en de promotoren van onderzoeksprojecten die handelen over één van bovengenoemde thema's. De tweede categorie groepeert het geheel van de maatschappelijke actoren (federale en regionale administraties, adviesraden, milieubeschermingsorganisaties, ontwikkelingsorganisaties, vakbonden en werkgeversorganisaties).

Bovendien werd een literatuurstudie uitgevoerd met betrekking tot een breed gamma van nieuwe communicatievormen en -methoden.

Verscheidene theoretische instrumenten werden aangewend om de resultaten van de enquête te analyseren (zie de overeenstemmende hoofdstukken in het eindrapport). De aanbevelingen van dit project, die betrekking hebben op alle fasen van het wetenschappelijk onderzoek (van de formulering van een onderzoeksprogramma en de onderzoekscontracten tot en met de rapportering en de communicatie van de resultaten), komen voort uit de koppeling van de resultaten uit de interviews die peilden naar de wederzijdse verwachtingen van de actoren uit de onderzoeks- en de gebruikerssfeer, met de literatuurstudie.

3. (Verwachte) resultaten / producten

Aanbevelingen die een eerste aanzet vormen naar een verbetering van de communicatie en de valorisatie van het wetenschappelijk onderzoek inzake duurzame ontwikkeling.

4. (Mogelijke) gebruikers

De DWTC (de voorgestelde strategieën kunnen uitgewerkt worden in het kader van het tweede Plan voor wetenschappelijke ondersteuning inzake een beleid inzake duurzame ontwikkeling) en andere overheidsadministraties, sociale actoren (NGO's, vakbonden, werkgeversorganisaties, beroepsfederaties, raden, ...) en onderzoekers.

Documentatie :

La communication scientifique en matière de développement durable: rapport de recherche= De wetenschappelijke communicatie inzake duurzame ontwikkeling  Mormont, Marc - Loots, Ilse - Zaccaï, Edwin ... et al.  Bruxelles: SSTC, 2000 (SP0636)
[Om te downloaden

De wetenschappelijke communicatie inzake duurzame ontwikkeling: onderzoeksrapport = La communication scientifique en matière de développement durable  Mormont, Marc - Loots, Ilse - Zaccaï, Edwin ... et al.  Brussel: DWTC, 2000 (SP0637)
[Om te downloaden