NL FR EN
www.belgium.be

Gegevensbeheer inzake indicatoren voor een duurzame ontwikkeling: standaardfiches en informatiestromen

Onderzoeksproject AS/DD/19 (Onderzoeksactie AS)

Personen :

Beschrijving :

Het opstellen van een databank inzake Indicatoren voor Duurzame Ontwikkeling vraagt een duidelijk methodologisch (denk)kader evenals gestructureerde en gestandaardiseerde informatie.

Met een databank worden gegevens best opgeslagen volgens een vooraf bepaalde structuur. Iemand die nieuwe data wil invoeren wordt dan geconfronteerd met een formulier dat duidelijk aangeeft waar bepaalde gegevens moeten worden geplaatst (waar de naam van de indicator moet staan, waar de definitie moet staan,...). Achteraf is het dan veel gemakkelijker om enkel die informatie op te sporen die men op een bepaald moment nodig acht. Iemand die een lijst van de namen van de indicatoren wil kennen, hoeft niet de hele databank te lezen, maar enkel die vakjes waar de namen staan. Databanken laten ook toe relaties te leggen tussen verschillende gegevensbronnen. Staat bij elke indicator de naam van een organisatie die de indicator gebruikt, dan kan een relatie worden gelegd met een databank waarin organisaties worden beschreven. Informatie uit databanken kan ook automatisch worden omgezet in webpagina’s voor internet. Zo kunnen ook gegevens via internet in een databank worden ingevoerd en geraadpleegd.

Sinds kort bestaat er een internationale platformonafhankelijke standaard om gestructureerde documenten te maken: eXtended Markup Language (XML). Ook tussen deze documenten kunnen relaties worden gelegd (links) en ze kunnen eveneens gemakkelijk worden vertaald in HTML-documenten voor internet, maar evengoed in bijvoorbeeld Word-documenten of in records van Access of een andere databank. XML is nog jong, maar zal naar verwachting snel de wereld veroveren (zie bijvoorbeeld e-commerce). Er zijn nu al talrijke XML-editors, XML-browsers en andere tools op de markt. De grote slagkracht van XML ligt in de platformonafhankelijkheid en degelijke standaardisatie op internationaal niveau. XML-documenten kunnen zonder probleem uitgewisseld worden tussen verschillende typen computers en operating systems. Bovendien leent de markeertaal zich uitstekend voor toepassingen betreffende metadata.

Onderliggend hoofddoel van het project (middel om de strategische doelstelling te bereiken) is het ontwikkelen van metadata voor indicatoren, wat concreet tot uiting komt in het ontwerpen van standaardfiches die kunnen dienen voor de beschrijving van indicatoren en hun onderlinge verbanden. De kwaliteit van de fiches wordt bepaald door hun algemene toepasbaarheid: dat zal blijken wanneer zowel de IDO's van de Stad Gent en andere initiatieven inzake stedelijke indicatoren, als de indicatoren van de VRIND, BRES, MIRA-T, de OESO, het IMF, de Wereldbank en andere organisaties in de steekkaarten kunnen worden beschreven. De eindgebruikers moeten op een doeltreffende en snelle manier de informatie kunnen vinden die hij/zij zoekt en elke potentiële toeleverancier van nieuwe data mag niet (teveel) gehinderd wordt door technische barrières.

Het CDO wil binnen het kader van dit project bekijken of XML als standaard kan dienen voor opslag, beheer en uitwisseling van data over IDO’s. Op die manier wordt geanticipeerd op de snelle ontwikkelingen rond elektronisch databeheer die wereldwijd plaatsvinden.