NL FR EN
www.belgium.be

Metafro InfoSys

Onderzoeksproject AS/DD/37 (Onderzoeksactie AS)

Personen :

  • Dr.  MARECHAL Philippe - Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 15/12/1997-31/12/2001

Beschrijving :

1. Algemene context (internationaal, nationaal...)

Het on-line informatiesysteem Metafro InfoSys heeft als bijzondere doelstelling de herwaardering van het collectieve Belgische erfgoed aan gegevens over subsaharisch Afrika.

2. Beschrijving en doelstellingen van het project

Metafro InfoSys is een on-line informatiesysteem op het Internet over de Belgische gegevensbronnen met betrekking tot subsaharisch Afrika, met name Midden-Afrika (de landen rond het westelijke stroomgebied van de Kongo), met inbegrip van Angola, Burundi en Rwanda.

Metafro InfoSys streeft heeft onder andere de volgende specifieke doelstellingen na :

- Op doeltreffende wijze de toegang verbeteren tot de Belgische informatie over Midden-Afrika, Angola, Burundi en Rwanda, door de zichtbaarheid van de gegevensbronnen te verzekeren. De desbetreffende informatie is relevant voor activiteiten van herwaardering, wederopbouw en duurzame ontwikkeling.
- De uitwisseling van informatie bevorderen en verbeteren tussen de verschillende betrokkenen (leveranciers en gebruikers van gegevens) bij problemen van duurzame ontwikkeling in het kader van een gespecialiseerd netwerk.
- De interdisciplinaire en synergetische acties ondersteunen in de beschouwde gebieden, in verband met duurzame ontwikkeling.

3. (Mogelijke) gebruikers

- Onderzoeks- en onderwijsinstellingen
- Federale administraties, het ministerie van Buitenlandse Zaken (DGCI/DGIS,...), wetenschappelijke instellingen, andere ministeries, ...
- NGO's
- Privé-sector
- Landen van Midden-Afrika (Kameroen, Centraal Afrikaanse Republiek, Kongo-Brazzaville, Kongo-Kinshasa, Equatoriaal Guinea en Gabon), met inbegrip van Angola, Burundi, Rwanda en regionale organisaties.
- Internationale organisaties : FAO, UNEP, PNUD, UNESCO, Wereldbank, Afrikaanse Bank voor Ontwikkeling, IUCN, WWF, IGBP, onderzoeksstations, IITO, programma's van de Europese Unie, enz.

Methode

Dit informatiesysteem ontwikkelt een op het Internet raadpleegbare catalogus van de informatiebronnen. Het systeem steunt op het concept van metagegevens en het gebruik van nieuwe informatietechnologieën voor het beheer van metagegevens.

De metagegevens hebben betrekking op :

- de beschrijving van de informatiebronnen en hun rijkdom aan gegevens ;
- informatie over het beheer van de gegevensbronnen, hun toegankelijkheid en diverse elementen zoals de oprichtingsdatum van de metadatabank en de contactpersoon verantwoordelijk voor het beheer ervan, de relaties met andere bronnen.

De metadatabank bevordert de zichtbaarheid van de informatiebronnen en het potentiële gebruik ervan. In de specifieke context van Metafro InfoSys kan al wie betrokken is bij het onderzoek over en de duurzame ontwikkeling van subsaharisch Afrika het volgende bepalen :

- De beschikbaarheid van relevante informatiebronnen :
Welke zijn de mogelijke informatiebronnen ? Waar bevinden zij zich ?
- Het algemene nut van de informatiebronnen en de gegevens die ze bevatten :
Welke gegevens bevatten de beschikbare informatiebronnen ? Aan welke behoeften kunnen deze gegevens op dit moment voldoen ? Hoe worden deze informatiebronnen op het ogenblik beheerd ?
- De toegankelijkheid van de informatiebronnen en de gegevens die ze bevatten :
Hoe krijgt men toegang tot de informatiebronnen ? Hoe kan men de beschikbare gegevens verwerven ? Hoe kan men deze gegevens overdragen naar een lokaal informatieverwerkingssysteem ?

Metafro InfoSys besteedt bijzondere aandacht aan het opzoeken en extraheren van metagegevens om de identificatie van de informatiebronnen en de toegang ertoe te verzekeren.

Met het on-line informatiesysteem kan iedere gebruiker een opzoeking verrichten naar de informatiebronnen, vertrekkend van een activiteitendomein en/of via een trefwoord in de thematische index van een bepaald activiteitendomein en/of via een land of een geheel van landen in het betreffende gebied.

Documentatie :

Deze fiche kan geraadpleegd worden via de internetsite van het Informatiesysteem voor Duurzame Ontwikkeling, op het adres http://www.belspo.be/issd/