NL FR EN
www.belgium.be

Referentiematerialen en adequate porositeitsmetingen

Onderzoeksproject NM/A/04 (Onderzoeksactie NM)

Personen :

  • Prof. dr.  VENSTERMANS Jan - Wetenschappelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrijf (WTCB)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 1/1/2000-31/12/2001
  • Dr. Ir.  LUYTEN Jan - Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 1/1/2000-31/12/2001

Beschrijving :

Porositeitsmetingen, poriënvolume, poriëngrootte en poriënverdeling is steeds sterk gerelateerd aan de apparatuur waarmee deze metingen worden uitgevoerd.

Het is dan ook volstrekt zinvol om niet alleen de meetresultaten van de verschillende technieken voor een bepaald materiaal naast elkaar te zetten maar ook om ze te gaan vergelijken met meetwaarden bekomen op goed gedefinieerde referentiematerialen.

Bij deze referentiematerialen is het de bedoeling om materialen te maken met een specifieke poriënstructuur en met scherpe overgangen in de poriëngrootte.

Conventionele en speciale Reaction Bounded poedermetallurgische aanmaakroutes zullen aangewend worden om deze materialen aan te maken. Voor de kleine poriën zal men gebruik maken van sol gel technieken. Door het meten van dezelfde poreuze materialen - de referentiematerialen - met een hele reeks van meettechnieken zoals MIP (Mercury Intrusion Porometry), SEM (Scanning Electron Microscopy) gekoppeld aan IA (Image Analysis), bubble point analyses, permeabiliteitsmetingen, N2-adsorption/desorption enz ... hopen we een beter inzicht te verkrijgen op het meten van poreuze structuren en de interpretatie van de resultaten.

Het is vooral de bedoeling om de gegevens over poriëngrootteverdeling (PSD- Pore Size Distribution) van MIP (Mercury Intrusion Porometry) te kunnen corrigeren met SEM (Scanning Electron Microscopy) gekoppeld aan IA (Image Analysis).

Dit om tot betere exploiteerbare meetgegevens te kunnen komen voor de MIP, vermits dit een snelle, goedkope en reproduceerbare methode is om poreuze materialen te bestuderen.

Deze studie moet leiden tot :

- Het opstellen van richtlijnen om referentiematerialen te maken voor porositeitsmetingen via MEP;
- Het opstellen van een richtlijn voor een analyse methodiek en interpretatie van de resultaten;
- Het verkrijgen van een beter inzicht in de relatie tussen poriëngrootteverdeling (PSD) en vorstbestendigheid van grof-keramische bouwmaterialen en het opstellen van richtlijnen voor de aanmaak van vorstbestendige materialen;
- Referentiematerialen die zullen dienen voor onderzoek naar de vochtopname en het vochttransport in poreuze bouwmaterialen en in poreuze keramische materialen in het algemeen.

Documentatie :

Reference materials for adequate porosity measurements : final report    Brussels : Federal Science Policy, 2005 (SP1466)
[Om te downloaden