NL FR EN
www.belgium.be

Evaluatie en reductie van het seismisch risico in België in het kader van EUROCODE 8

Onderzoeksproject NM/A/24 (Onderzoeksactie NM)

Personen :

  • M.  CAMELBEECK Thierry - Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 1/3/2000-27/2/2003
  • M.  PLUMIER André - Université de Liège (ULiège)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 1/3/2000-27/2/2003
  • M.  JONGMANS Denis - Université de Liège (ULiège)
    Betoelaagde Belgische partner
    Duur: 1/3/2000-27/2/2003

Beschrijving :

CONTEXT

Om de Eurocodes te kunnen gebruiken, moet elk land "National Application Documents" (DAN’s) kunnen voorleggen waarin specifieke elementen worden vastgelegd door de nationale autoriteiten. In 2002 was de Belgische reglementering betreffende de seismische dimensionering van de structuren nog niet volledig gedefinieerd: onduidelijkheid met betrekking tot de op de structuren toe te passen acties, gebrek aan informatie over de gevoeligheid van het Belgische typehabitat ten opzichte van een zwakke seismiciteit, gebrek aan informatie over een aangepaste bouwwijze.


HET PROJECT

Dit project dat geologen, seismologen en ingenieurs bijeenbrengt, heeft tot doel een gemeenschappelijk standpunt te definiëren in de Belgische gemeenschap van paraseismische deskundigen.

Het eerste hoofddoel van dat onderzoekproject is op korte termijn, in het kader van EUROCODE 8, een seismische reglementering vast te leggen die toepasbaar is op en aangepast is aan de Belgische situatie (seismische risico’s en gevoeligheid).

Het tweede hoofddoel van het onderzoekproject is een Belgisch standpunt te bepalen in het licht van de binnen EUROCODE 8 gestelde vragen, te weten een correcte definitie van de seismische activiteiten, de reactiespectravormen die afhangen van de omstandigheden op de site en van de toepassing van bouwnormen, in het bijzonder die met betrekking tot de bouwwerken die niet door ingenieurs worden gedimensioneerd (huizen, kleine gebouwen) in zones met een relatief zwakke seismiciteit.

Om die doelstellingen te bereiken moeten de volgende noodzakelijke stappen worden gezet:

- de bronkenmerken voor zware aardbevingen in België vastleggen;
- de site-effecten in verschillende zones bestuderen en de algemene kenmerken ervan over het gehele land in detail beschrijven. Die analyse wordt verricht op grond van experimenten in situ en van berekeningen op basis van bestaande geologische en geofysische gegevens;
- de referentierspectra definiëren voor wat betreft de reactie op de rotsen en de bodems voor de op de regionale aardbevingsrisicokaart vastgelegde seismische zones;
- de behaalde resultaten toetsen aan de huidige voorstellen om de vorm van de spectra van EC8 te wijzigen en een nationaal standpunt bepalen voor de vertegenwoordigers in de Europese comités;
- een driedimensionale analyse van het dynamische gedrag van eenvoudige en typische Belgische bouwwerken;
- uit die analyse afleiden welke inspanningen er moet worden geleverd voor de verbindingen tussen de bouwelementen (muren, vloeren, daken) en voor die elementen zelf;
- de verbindingen in de kritieke delen van de gebouwen ontwerpen, dimensioneren en tekenen alsook dimensioneringsregels vastleggen voor de eindgebruikers, architecten, aannemers, voor wat die eenvoudige structuren betreft;
- de op nationaal vlak behaalde resultaten verspreiden;
- de resultaten invoeren in EUROCODE 8 door toedoen van een lid van het netwerk dat deel uitmaakt van het "Project Team"van EUROCODE 8.

DE PARTNERS

- Université de Liège, département M&S, Groupe Sismique, Liège, Belgique;
- Université de Liège, Laboratoire de Géologie de l'Ingénieur et d'Hydrogéologie, Liège, Belgique;
- Koninklijke Sterrenwacht van België, Ukkel, België.


VERWACHTE PRODUCTEN EN RESULTATEN

Er werden heel wat resultaten geboekt. In de huidige stand van het onderzoek wordt op dit ogenblik werk gemaakt van een handleiding voor architecten, met daarin de specifieke toe te passen voorschriften voor eenvoudige tegen aardbeving beveiligde bouwwerken in gebieden met een zwakke seismiciteit. Tegelijkertijd wordt ook een voornorm geschreven die een nieuwe versie vormt van het National Application Document met betrekking tot EC8. Aan de andere kant wordt een heldere en eenduidige definitie van de in de landen met zwakke seismiciteit toe te passen concepten en reglementering voorgesteld in overeenstemming met het begeleidingscomité van het netwerk. Dat garandeert een document dat voor alle betrokken deskundigen op het gebied van de seismiek begrijpelijk is en door de gebruikers kan worden toegepast.


WETENSCHAPPELIJKE SAMENWERKINGEN

Er wordt een wetenschappelijk samenwerkingsverband uitgewerkt met betrekking tot het ontwerpen van niet door ingenieurs gedimensioneerde gebouwen met de volgende instellingen: het Europees Centrum voor gemeenschappelijk onderzoek van Ispra (Italië), de Universiteit van Ljubljana (Slovenië), het LNEC - "Laboratório National Engenharia Civil" in Lissabon (Portugal) en de "Universität Kassel" (Duitsland).


GEBRUIKERSCOMITE

De volgende personen vormen het gebruikerscomité:
- V. Caby (MET)
- P. Carels (CDM)
- Holeyman (UCL)
- G. Labeeuw (SPF Mobiliteit en Vervoer)
- C. Mertens en S. Schaerlaekens (WTCB)
- J-D. Renard en Y. Zaczek (Tractebel)
- P. Spehl (SECO)
- Pfefferman (BTV)
- E. Broeckx (VICI FGOV)
- J. De Blauwe (IBN)
- P. Timperman (Bekaert)
- M. Braham (ASTRON)
- F. Vandijck (Région wallonne)
- H. Somja, V. Deville en A. Lothaire (BEG)
- G. Rigot en F. Kaiser (Ronveaux)


PROMOTOREN

André PLUMIER
Université de Liège
Chemin des Chevreuils 1, bât. B52
B-4000 LIEGE
Tel: +32 4 366.92.30
Fax: +32 4 366.95.34
E-mail: a.plumier@ulg.ac.be

Denis JONGMANS
Université de Liège
Boulevard du Rectorat 17, bât. B19
B-4000 LIEGE
Tel: +32 4 366.20.35
Fax: +32 4 366.28.17
E-mail: djongmans@ulg.ac.be

Thierry CAMELBEECK
Koninklijke Sterrenwacht van België
Ringlaan 3
B-1180 BRUSSEL
Tel: +32 2 373.02.52
Fax: +32 2 373.03.39
E-mail: Thierry.camelbeeck@oma.be

Documentatie :

Seismic risk assessment and mitigation for Belgium in the frame of EUROCODE 8 : final report    Brussels : Federal Science Policy, 2005 (SP1481)
[Om te downloaden