BRUSSEL, 01/07/2025 - Vanavond vertrekt de MTG-S1 richting de ruimte. Het is de eerste satelliet van zijn soort die ons zal helpen om het weer nog nauwkeuriger te voorspellen. De nieuwste generatie van Meteosat-weersatellieten is een grote stap vooruit voor de Europese ruimtevaart en meteorologie. België zorgde mee voor het succes van de missie op zowel industrieel als financieel vlak.
Meteosat Third Generation (MTG) is de derde generatie van geostationaire satellieten, die op zo’n 36 000 km hoog rond de aarde draaien. De MTG-satellieten komen in een imager- en een sounder-variant. Je kan dit beschouwen als de ogen en de oren van onze meteorologische vloot. MTG-S1 is de eerste sounder van die reeks die de atmosfeer “beluistert” aan de hand van infraroodmetingen die temperatuur en vocht in kaart brengen, wat helpt het weer nauwkeuriger te voorspellen en extreme weersomstandigheden snel te ontdekken.
Dubbele missie: Copernicus ook aan boord
De MTG-S1 heeft niet alleen een meteorologische missie, maar draagt ook een instrument van de Copernicus Sentinel-4-missie van de Europese Unie met zich mee. Het doel van dat instrument is de luchtkwaliteit van Europa in real time op te meten, dat belangrijke data voor klimaatbeleid en volksgezondheid levert.
Belgische bijdrage
België heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan die missie, zowel financieel als via bedrijven uit de ruimtevaartindustrie. Verschillende wetenschappelijke instellingen zullen ook deelnemen aan het wetenschappelijk onderzoek, met name via het consortium “Atmospheric Composition Satellite Application Facility” (AC SAF). Een team van het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) zal verantwoordelijk zijn voor de validatie van de gegevens van het Sentinel-4-instrument, met betrekking tot de luchtkwaliteit (ozon en aerosolen). Die samenwerking toont ons engagement binnen het Europese ruimtevaartprogramma.
Het KMI volgt de Meteosat-satellieten van dichtbij
Zodra het instrument gevalideerd en operationeel is, zullen de indicatoren van atmosferische instabiliteit, berekend op basis van de Infrared Sounder, waarna onze weersvoorspellers ermee aan de slag kunnen en zo kunnen we beter anticiperen op onweer en andere hevige weersverschijnselen. Dit instrument zal ook geïntegreerd worden in de module voor zeer kortetermijnvoorspellingen, het zogenaamde nowcasting,’ legt Pierre de Buyl uit, wetenschapper bij het KMI.
Europees teamwerk
De MTG-constellatie is het resultaat van een nauwe samenwerking tussen het Europese Ruimtevaartagentschap (ESA) en EUMETSAT, de Europese organisatie voor de ontwikkeling en het beheer van weersatellieten. ESA verzorgde de ontwikkeling en bouw van de satellieten, terwijl EUMETSAT deze lanceert en opereert. Samen zorgen ze ervoor dat Europa beschikt over de modernste technologie voor weersvoorspellingen en atmosferisch onderzoek.
De satelliet wordt in de Verenigde Staten gelanceerd met een Falcon 9-raket, rond 23u03 Belgische tijd.
Je kunt de lancering live volgen via https://www.esa.int/ESA_Multimedia/ESA_Web_TV .
Hannelise Boerjan
Woordvoerder
+32 494 33 77 42
hannelise.boerjan@belspo.be
Met meer dan 2 500 medewerkers is de POD Wetenschapsbeleid of BELSPO (dat staat voor Belgian Science Policy Office), als centrale actor van het wetenschapsbeleid, geen instelling als een andere. Samen met vier directies en tien erkende federale wetenschappelijke instellingen, hebben wij als opdracht het wetenschappelijk onderzoek en de innovatie op alle gebieden te stimuleren, met als doel een betere toekomst voor België.
BELSPO is werkzaam op uiteenlopende gebieden, te weten ruimtevaartonderzoek en -toepassingen, financieren van wetenschappelijke onderzoeksprogramma’s, inpassen van nationale en internationale onderzoekers in een netwerk, klimaatonderzoek en financieren van de koninklijke musea. BELSPO beheert ook het Prinses Elisabethstation op Antarctica en is eigenaar van RV Belgica II, het oceanografisch onderzoeksschip.
Bij BELSPO zijn wetenschap en cultuur nauw verweven met de bedoeling een beter geïnformeerde, duurzamere en harmonieuzere samenleving tot stand te brengen. Wij leveren de federale regering betrouwbare en gevalideerde gegevens waarmee zij weloverwogen beslissingen kan nemen ter bestrijding van de klimaatverandering en op het gebied van de biodiversiteit, het poolonderzoek, de digitalisering, de erfgoedwetenschap en voor alle uitdagingen waar onze samenleving voor staat.
BELSPO, dat centraal wordt aangestuurd in het WTC III in Brussel, beheert een jaarlijks budget van meer dan 664 miljoen euro.
Adres: WTC III - Simon Bolivarlaan 30 - bus 7, 1000 Brussel
Website: www.belspo.be