Sitemap Contact Kalender Nieuw Home

Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis

De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis zijn een groep van Brusselse musea: het Jubelparkmuseum, het Muziekinstrumentenmuseum, de Musea van het Verre Oosten en de Hallepoort. Samen vormen zijn een van de tien Federale Wetenschappelijke Instellingen. Zij herbergen een van de grootste en meest verscheiden kunstcollecties van België.

Het Jubelparkmuseum stelt een ruim aanbod van voorwerpen uit de vijf continenten voor. Een gedeelte van de collecties is gewijd aan de nationale archeologie (een van de belangrijkste in België ) en aan de oudheid. In een andere sectie komen de niet-Europese beschavingen aan bod van Azië, Amerika (precolombiaanse beschavingen en huidige traditionele maatschappijen), Oceanië (met onder andere prachtige voorwerpen afkomstig van het Paaseiland) en de islamwereld alsook de Europese kunstnijverheid, van de middeleeuwen tot de XXe eeuw.

Het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) op de Kunstberg verzamelt een van de grootste collecties van muziekinstrumenten ter wereld (meer dan 7.000 instrumenten).

De Musea van het Verre Oosten: de Japanse Toren en het Chinees Paviljoen (waar Japanse kunstvoorwerpen uit de XVIIIe en XIXe eeuw en Chinese keramiek worden tentoongesteld) alsook het Museum voor Japanse Kunst.

De Hallepoort, als laatste overblijfsel van de tweede omwalling van Brussel, stelt geregeld tentoonstellingen voor met onder andere de stad als thema.

Behalve de documentatiecentra (bibliotheken, fototheek, afgietselwerkplaats en archieven) huisvesten de KMKG een ruimte genaamd ‘Museum voor Blinden’, een nieuw concept waarbij kunstvoorwerpen uitsluitend door aanraking worden ontdekt.

In 2017 was het Instituut onderwerp van een ‘Peer Review’.
Je vindt een samenvatting van deze evaluatie in de ‘Management Summary‘.

Over deze website

Cookies policy

Persoonsgegevens

© 2020 POD Wetenschapsbeleid