Sitemap Contact Kalender Nieuw Home

Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België

In de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten (KMSKB) worden collecties met zowat 20.000 schilderijen, sculpturen en tekeningen bewaard en bestudeerd.
Het KMSKB omvat verschillende collecties: het Musée Old Masters Museum, het Musée Modern Museum, het Musée Wiertz Museum en het Musée Meunier Museum, het Musée Magritte Museum en het nieuwe Musée Fin-de-Siècle Museum.

Het Musée Old Masters Museum herbergt kunstwerken van de 15e tot de 18e eeuw. De collecties stellen de schilderkunst van de vroegere Zuidelijke Nederlanden in het licht (Vlaamse primitieven, Bruegel, Rubens, Jordaens,...).

Het Musée Modern Museum doorloopt de kunstwerken van vanaf het einde van de 18e eeuw tot vandaag, in hoofdzaak de Belgische en de Franse schilderkunst van de 19e en 20e eeuw, van Rik Wouters tot hedendaagse trends. Men vindt er zeer belangrijke verzamelingen van Ensor, Magritte en Delvaux, naast interessante werken van Dali, Miro, Chirico en talrijke vertegenwoordigers van de Cobrabeweging.

Het Musée Wiertz Museum, helemaal in de sfeer van toen: een museum gewijd aan schilder, beeldhouwer en auteur Antoine Wiertz (1806–1865), een controversiële figuur uit de Belgische romantiek.

Het Musée Meunier Museum bevindt zich in Elsene, in de atelierwoning van schilder, beeldhouwer en tekenaar Constantin Meunier (1831-1905).

Het Musée Magritte Museum, een uitzonderlijke collectie werken van de Belgische surrealist René Magritte. Dit meer dan 200 werken tellende ensemble is de rijkste Magritteverzameling ter wereld.

Het Musée Fin-de-Siècle Museum, de werken reflecteren de uiteenlopende artistieke disciplines tussen 1868, het jaar waarin de Société libre des Beaux-Arts werd opgericht, en 1914. Bekende beeldende kunstenaars zoals Constantin Meunier, James Ensor, Henri Evenepoel, Fernand Khnopff, Léon Spilliaert of Georges Minne weerspiegelen de opwinding van deze periode, die ook tot uiting kwam in alle andere creatieve gebieden: literatuur, opera, muziek, architectuur, fotografie of poëzie (Maurice Maeterlinck, Emile Verhaeren, Octave Maus, Victor Horta, Henry Van de Velde, Maurice Kufferath, Guillaume Lekeu,...). De Art Nouveau-architectuur wordt belicht via de reconstructie in 3D van zes Art nouveau gebouwen.

In 2017 waren de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België onderwerp van een ‘Peer Review’. Je vindt een samenvatting van deze evaluatie in de ‘Management Summary‘.

In 2007 werden de hotels Gresham (waarvan de ingang beschermd is), en Argenteau volledig vernieuwd en ingepast in de oorspronkelijke constructies die samen de KMSKB vormen. De binnenkoer werd omgevormd in een overdekte patio en de majestueuze koninklijke trap werd in zijn oude luister hersteld. De KMSKB beschikken voortaan over een "Museum Shop" en een "Museumcafé".

Over deze website

Cookies policy

Persoonsgegevens

© 2020 POD Wetenschapsbeleid