Sitemap Contact Kalender Nieuw Home

Koninklijke Sterrenwacht van België en Planetarium

De Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) is een wetenschappelijke onderzoeksinstelling die ook dienstverlenende activiteiten verricht. De onderzoekers bestuderen zowel de planeet Aarde als andere voorwerpen van het dichte of verre universum. In de Sterrenwacht komen de volgende wetenschappelijke vakgebieden aan bod: astronomie, astrofysica, geofysica, seismologie, ruimtegeodesie en zonnefysica. De KSB werkt ook samen met talrijke internationale centra.

In de categorie dienstverlenende activiteiten zijn de volgende taken opgenomen: de dienst voor datum en tijd, het beheer van het Belgische seismologisch netwerk, de uitvoering van gravimetrische metingen, het permanente toezicht op de zonneactiviteit, de ruimteweervoorspellingen en de informatieverspreiding betreffende diverse astronomische fenomenen.

De Koninklijke Sterrenwacht van België neemt eveneens het management van het Planetarium op de Heizel waar. Het publiek kan er een sterrenhemel bekijken via aangepaste audiovisuele programma’s, naar conferenties luisteren of tentoonstellingen bezoeken die in rechtstreeks verband staan met de wetenschappelijke thema’s waarmee de Federale Instellingen van het plateau van Ukkel vertrouwd zijn (Koninklijke Sterrenwacht van België, Koninklijk Meteorologisch Instituut en Belgisch Instituut voor Ruimte-aëronomie).

Het Planetarium, een magische plek, is beroemd om zijn grote koepel (een van de grootste van Europa, met een diameter van meer dan 23 meter). Het hemelgewelf wordt natuurgetrouw op een koepelvormig scherm geprojecteerd met een uiterst complex projectieapparaat, planetarium genaamd. Dat prachtig staaltje van techniek is meer dan een bezoek waard.

In 2017 was het Instituut onderwerp van een ‘Peer Review’.
Je vindt een samenvatting van deze evaluatie in de ‘Management Summary‘.

In 2017 was het Planetarium onderwerp van een ‘Peer Review’. Je vindt een samenvatting van deze evaluatie in de ‘Management Summary‘.

Over deze website

Cookies policy

Persoonsgegevens

© 2020 POD Wetenschapsbeleid