Als een van de hoofdactoren van het wetenschappelijk onderzoek in België lopen bij het Federaal Wetenschapsbeleid (BELSPO) heel wat eersteklasonderzoeksprogramma’s.
Daarnaast beheert BELSPO ook tien Federale Wetenschappelijke Instellingen die heel wat topstukken herbergen en wetenschappers niet alleen een uitzonderlijk kader en buitengewoon onderzoeksmateriaal aanreiken, maar ook historische en artistieke collecties van wereldfaam.
Dankzij zijn onderzoeksprogramma’s, zijn Federale Wetenschappelijke Instellingen en zijn ongeveer 2 300 medewerkers, beschikt BELSPO over ruime expertise op zeer gevarieerde gebieden waaronder astronomie, astrofysica, meteorologie, geschiedenis, kunstgeschiedenis, paleontologie, mineralogie, musicologie, seismologie, gravimetrie, klimatologie, antropologie, aardwetenschappen, archivistiek, bewaring, restauratie, informatiewetenschappen, codicologie, aquatische en terrestrische ecologie, cartografie en moleculaire biologie.
Bij BELSPO zijn wetenschappen en cultuur nauw verweven om een meer duurzame en harmonieuze maatschappij tot stand te brengen. Zo draagt BELSPO bij tot de kennis van het milieu met als doel meer welzijn in de maatschappij in de hand te werken en de duurzame ontwikkeling ervan te garanderen.
De waarden van het departement Federaal Wetenschapsbeleid zijn: maatschappelijke verantwoordelijkheid, integriteit, respect, transparantie en duidelijkheid.
Deze waarden, eigen aan de POD Wetenschapsbeleid, vormen uiteraard een aanvulling op de vijf waarden van de federale overheid die centraal staan in onze opdrachten.
Als federale overheid heeft BELSPO zich ertoe verbonden alle vormen van discriminatie te bestrijden. Sinds 2016 beschikt BELSPO over een algemene gendermainstreamingscoördinator, die ook verantwoordelijk is voor gelijke kansen, handicap en diversiteit.
Lees meer over Gender Mainstreaming...
Lees meer over Gender Equality Plan...
BELSPO heeft als opdracht de werking van de Belgische, Europese en internationale onderzoeksruimte te optimaliseren en te versterken. In die zin coördineert het Federaal Wetenschapsbeleid de onderzoeksinspanningen van alle publieke overheden van ons land en neemt het de verantwoordelijkheid op zich onze onderzoekers in internationale onderzoeksnetwerken in te passen.
Wij leveren de regering ook betrouwbare en gevalideerde gegevens waarmee zij duidelijke beslissingen kan nemen in het kader van de strijd tegen de klimaatverandering, de biodiversiteit, het poolonderzoek, de digitalisering, de erfgoedwetenschap en alle federale maatschappelijke uitdagingen. Het Federaal Wetenschapsbeleid vormt bijgevolg een permanente expertisecapaciteit ten dienste van de federale overheid op diverse wetenschappelijke en technische gebieden.
Wij beheren ook de Belgische bijdrage aan het Europees Ruimtevaartagentschap, waarvan België de zesde netto-bijdrager is. Die langetermijnbijdrage is van strategisch en cruciaal belang voor ons land en biedt de gelegenheid een netwerk van ondernemingen en hooggespecialiseerde onderzoekscentra te versterken.
BELSPO vertegenwoordigt ook BELNET, de IT-partner van de onderzoekswereld, de universiteiten, de ziekenhuizen en de overheid. BELNET levert en onderhoudt innoverende netwerkinfrastructuur van topkwaliteit en geassocieerde diensten, en van wie de medewerkers hun best doen om mee te zijn met de niet te stoppen ontwikkelingen op het gebied van telecommunicatie en internet.
25 november was de Dag voor de Uitbanning van Geweld tegen Vrouwen.
Ter gelegenheid hiervan hebben BELSPO en haar Federale Wetenschappelijke Instellingen met trots de GenderSafe pledge voor nultolerantie tegenover gendergerelateerd geweld in onderzoek en innovatie ondertekend.
Gendergebaseerd geweld komt voor in elk domein, in elke organisatie, online en offline. Onderzoek wijst bovendien uit dat instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek extra gevoelig zijn hiervoor. Volgens recente cijfers heeft bijna twee op drie personen hier al mee te maken gehad.
Om dit probleem aan te kaarten heeft BELSPO in het kader van de ERAForum Subgroep Inclusive Gender Equality meegewerkt aan de “Code of conduct for zero tolerance for gender based violence”. Dit project creëerde een ‘pledge’ die personen en organisaties kunnen ondertekenen om zich zo te mobiliseren in de strijd tegen gendergebaseerd geweld.
Het doel is om de stilte en het taboe rond dit probleem op te doorbreken, via een handleiding met definities en principes. Zo komen we tot een Europese onderzoeksruimte waar gelijkheid, inclusiviteit en respect hoog in het vaandel worden gedragen.
Toon samen met ons dat niemand alleen staat en teken ook de Pledge for zero tolerance to gender based violence!