NL FR EN
www.belgium.be

Pléiades 4Belgium

De Pléiades-constellatie is de optische component van het Frans-Italiaanse waarnemingssysteem ORFEO (Optical and Radar Federated Earth Observation), dat in de civiele en militaire behoeften moet voorzien aan hoge-resolutie-observatiegegevens. De radarcomponent wordt aangereikt door de COSMO-SkyMed-constellatie .

Verscheidene andere Europese landen hebben ook aan het Pléiades-programma deelgenomen: Oostenrijk, Spanje, Zweden en België. België, vertegenwoordigd door BELSPO, draagt 4% van de kosten van het programma bij, als verderzetting van zijn samenwerking met Frankrijk in het kader van het SPOT-programma.

In ruil voor deze deelname kunnen de Belgische institutionele gebruikers – regeringen, onderzoeksinstellingen, universiteiten, enz. - beelden aankopen aan niet te kloppen prijzen. Sterker nog: als een bepaalde reeks gegevens door één gebruiker is aangekocht, kunnen alle andere gebruikers die gegevens gratis verkrijgen.

Om deze voordelen in de praktijk te brengen, heeft BELSPO een online platform ontwikkeld onder de naam Pléiades 4 Belgium . Hier kunt u leren wat Pléiades te bieden heeft, de gegevens in het archief bekijken en nagaan of u aan de voorwaarden voldoet om erkend gebruiker te worden.

Eenmaal ingelogd krijgt u gratis en vrij toegang tot alle beelden in het Belgische archief. Daarnaast krijg je een stevige korting op de aankoop van zowel nieuwe opnames als beelden uit het Airbus Defence & Space-archief via de Airbus Geostore .

Momenteel bevat het Pléiades 4 Belgium-platform honderden beelden van over de hele wereld en dit archief groeit voortdurend aan.

Momenteel zijn twee Pléiades-satellieten operationeel: Pléiades 1A, gelanceerd op 17 december 2011, en Pléiades 1B, gelanceerd op 2 december 2012. Beide satellieten, ontwikkeld en geëxploiteerd door Airbus Defence and Space , hebben hetzelfde optische instrument aan boord: HiRI (High-Resolution Imager).

Dit instrument levert panchromatische gegevens met een resolutie van 70 cm, die op de grond worden geresampled op 50 cm, alsook multispectrale gegevens (blauw, groen, rood en nabij infrarood) met een resolutie van 2,8 m, die worden geresampled op 2 m. De fusie van deze twee soorten beelden maakt het mogelijk kleurenbeelden te verkrijgen met een resolutie van 50 cm.

De verzamelde gegevens kunnen voor talrijke toepassingen worden gebruikt: cartografie, stadsontwikkeling, landbouw, bosbouw, geologie, hydrologie, mariene milieus, aardwetenschappen, beheer van hulpbronnen, landgebruik, ...

Lees meer

Contactgegevens

Pieter Rottiers
Ruimtevaartonderzoek en -toepassingen