
Het Rijksarchief (RA) telt twintig archiefdepots verspreid over heel België. Elk depot beschikt over een leeszaal die voor iedereen toegankelijk is en waar iedereen archieven kan raadplegen. Bovendien is een steeds groter deel van de collectie online raadpleegbaar (meer dan 485 terabytes aan digitale bestanden). Het RA draagt bij aan een doeltreffend informatiebeheer binnen de federale overheidsdiensten.
Als nationale wetenschappelijke bibliotheek verzamelt de KBR alle Belgische publicaties. Ze bewaart, beheert en bestudeert een rijk cultureel en historisch erfgoed. De KBR biedt het publiek toegang tot informatie, ondersteunt onderzoek en organiseert culturele ervaringen.
Sinds zijn oprichting wijdt het Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium (KIK) zich aan de studie en de bewaring van het artistieke en culturele erfgoed van het land. Schilderijen, beeldhouwwerken van hout en steen, voorwerpen in keramiek en glas, en zelfs gebouwen worden er onderzocht en gerestaureerd.
De Koninklijke Musea voor Kunst en Geschiedenis (KMKG) omvatten drie musea verspreid over Brussel, namelijk het Museum Kunst en Geschiedenis, het Muziekinstrumentenmuseum en de Hallepoort.
In het Jubelpark vlak bij de Europese wijk, ligt het Museum Kunst en Geschiedenis, het grootste museum van het land. Gevestigd in indrukwekkende gebouwen uit de negentiende eeuw, neemt dat museum de bezoekers mee op een reis door de wereldgeschiedenis, van prehistorie tot art deco. De rijke collecties bevatten zowel Europese als niet-Europese kunstschatten, waaronder een beeld van het Paaseiland en stukken die Hergé hebben geïnspireerd bij het creëren van de wereld van Kuifje. Het is een niet te missen bestemming voor alle liefhebbers van kunst en geschiedenis.
Het Muziekinstrumentenmuseum (MIM) toont een wereldberoemde collectie muziekinstrumenten. Het is gelegen in het hart van de Kunstberg en ondergebracht in het voormalige warenhuis Old England, een van de mooiste voorbeelden van de art-nouveau-architectuur in Brussel.
De Hallepoort is een gebouw van meer dan 600 jaar oud en de meest opvallende getuige van het middeleeuwse verleden van de stad Brussel. De Hallepoort herbergt een mooie collectie werken en didactische materiaal die haar eigen geschiedenis en die van de Brusselse vestingen belichten.
De Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België (KMSKB) bestaan uit vier musea: het beroemde Magritte Museum, het Old Master Museum, het Wiertzmuseum en het Meuniermuseum. Gelegen in het hart van de Europese hoofdstad trekken ze jaarlijks meer dan 700.000 bezoekers aan en staan ze op de eerste plaats van de meest bezochte musea in België.
De prestigieuze collecties vertellen het verhaal van de beeldende kunsten, namelijk schilderkunst, beeldhouwkunst en tekenkunst van de vijftiende tot de eenentwintigste eeuw. Ze omvatten werken van de Vlaamse Primitieven, Pieter Bruegel, Peter Paul Rubens, Jacques Jordaens, Jacques-Louis David, Auguste Rodin, James Ensor, Fernand Khnopff, Henry Moore, Paul Delvaux, René Magritte en meer.
Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) voert belangrijk wetenschappelijk onderzoek uit, vervult opdrachten van openbaar nut, beheert de op twee na grootste natuurwetenschappelijke collectie van Europa en stelt zijn museum open voor iedereen via permanente en tijdelijke tentoonstellingen. Het instituut is wereldwijd bekend dankzij de Galerij van de Dinosauriërs, de grootste van Europa en zonder twijfel een van de allermooiste.
Het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika (KMMA), ook bekend als het AfricaMuseum, is een museum én een onderzoekscentrum dat zich toelegt op de studie en dialoog over samenlevingen en de natuurlijke omgeving in Sub-Sahara-Afrika. Het is een plaats van herinnering en reflectie over het koloniale verleden, maar richt zich tegelijk op het hedendaagse en toekomstige Afrika. Via duurzame partnerschappen stimuleert het KMMA burgerbetrokkenheid en interesse voor de uitdagingen van vandaag en morgen.
Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) bestudeert de atmosfeer van de aarde, die van andere planeten en zelfs van kometen. Het instituut analyseert de belangrijkste processen die ons milieu en het ruimteweer beïnvloeden. Dankzij geavanceerde instrumenten op satellieten, vliegtuigen en grondstations onderzoeken de wetenschappers de luchtkwaliteit, klimaatverandering en de wisselwerking tussen zon en planetaire atmosferen.
Het instituut speelt een essentiële rol in internationale ruimtemissies en levert wetenschappelijke expertise om zowel de uitdagingen van ruimteverkenning als die van onze eigen planeet beter te begrijpen. Via geavanceerde modellen en data-analyse biedt het BIRA waardevolle informatie die beleidsmakers, wetenschappers en het grote publiek ondersteunt.
Sterk gericht op kennisdeling, werkt het BIRA actief samen met de samenleving via sensibiliseringsacties, burgerwetenschap en educatieve initiatieven.
De Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) is een wetenschappelijke onderzoeksinstelling die ook tal van openbare diensten vervult. Onderzoekers bestuderen er zowel de aarde, de zon als andere hemellichamen in het nabije en verre heelal. Tot de wetenschappelijke disciplines van de KSB behoren astronomie, astrofysica, planeetkunde, geofysica, seismologie, ruimtegeodesie en zonnefysica.
De Sterrenwacht werkt samen met tal van internationale centra en levert belangrijke openbare diensten zoals de tijdsdienst, het beheer van het Belgische seismologisch netwerk, de integratie van het Belgische GNSS-netwerk (Global Navigation Satellite Systems, zoals GPS) in internationale referentiesystemen, gravimetrische metingen, continue monitoring van zonneactiviteit en ruimteweervoorspellingen. Daarnaast zorgt de KSB nog voor de verspreiding van informatie over astronomische fenomenen. De Sterrenwacht beheert ook een uitgebreide bibliotheek en het Planetarium op de Heizel.
Het Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) is een federale wetenschappelijke instelling die betrouwbare meteorologische, klimatologische en geofysische diensten levert, gebaseerd op observaties en onderzoek van hoge kwaliteit, in een context van nationale en internationale samenwerking.