NL FR EN
www.belgium.be

Bilaterale samenwerking met Frankrijk

SPOT en SPOT-VEGETATION

België werkt al vanaf 1979 samen met Frankrijk op het gebied van Aardobservatie. Voor deze samenwerking werd een intergouvernementele overeenkomst gesloten over de ontwikkeling van de in 1986 gelanceerde satelliet SPOT 1 en van zijn opvolgers. Ook Zweden werkt mee aan dit programma. De uitvoering van de overeenkomst wordt toevertrouwd aan het Belgische Federaal Wetenschapsbeleid en aan het Franse CNES (Centre national d'Etudes spatiales).

Het SPOT-programma was gericht op de verspreiding en exploitatie van satelliet­beelden: de satellietbeelden met hoge resolutie werden verdeeld door een particulier bedrijf, nl. Spot-Image, een speciaal hiervoor opgerichte Franse onderneming met een internationale kapitaalstructuur (bijv. de Belgische Staat en enkele nationale industriëlen). Voor België was evenwel niet de hoge resolutie van het grootste belang, maar wel de beelden afkomstig van het VEGETATION-instrument aan boord van de SPOT 4 en SPOT 5 satellieten. Met dit instrument kan de vegetatie wereldwijd in kaart worden gebracht, ongeveer eenmaal per dag en met een resolutie van ongeveer 1 km2 in 4 spectrale banden. De samenwerking met Frankrijk heeft geleid tot de ontwikkeling van het Centre de Traitement et d'archivage des Images VEGETATION of CTIV bij VITO in Mol. Dit centrum evolueerde later tot het Centrum voor Beeldverwerking (CvB ). Tijdens het programma werd de rol van het CvB steeds belangrijker; het werd uiteindelijk ook het distributiecentrum en nam zo de functie over als het rechtstreekse contact voor VEGETATION-klanten. Deze succesvolle samenwerking was de basis voor de voortzetting van het VEGETATION-programma via de Belgische satelliet Proba-V en voor verdere samenwerkingen met Frankrijk, bijvoorbeeld in het kader van de programma’s Pléiades, Myriades en Musis.

PLEIADES

België is in 2004 toegetreden tot het Franse programma voor aardobservatie "Pléiades". De deelname van België aan het Franse Pléiades-programma bestond uit belangrijke industriële ontwikkelingen, zoals bijvoorbeeld het satellietplatform door het Belgische Sonaca, en anderzijds de continue toegang tot hoge resolutie beelden en de programmering van de satelliet, door Belgische actoren (inclusief Defensie).
Meer informatie over het Pleiades-programma...

MUSIS

Het Musis-programma is een Frans-Belgische militaire samenwerking. De Musis-satelliet is eveneens een Franse aardobservatiesatelliet met hoge resolutie.

Contactgegevens

Agnes Grandjean
Ruimtevaartonderzoek en -toepassingen