NL FR EN
www.belgium.be

Exploratie

Het ESA Exploratieprogramma (European Exploration Envelope Programme - E3P) is gericht op vier bestemmingen: lage banen rond de Aarde (LEO), voorbij LEO, Maan en Mars.: Low Earth Orbit (LEO), Beyond LEO, Moon en Mars. Voorts heeft het E3P twee transversale componenten: ExPeRT (Exploration Preparation, Research and Technology) en SciSpacE (Science in Space Environment). 

LEO omvat de bijdragen van ESA aan het internationale ruimtestation (ISS).  
Meer informatie over het ISS...

Beyond LEO omvat de Europese bijdragen aan het ARTEMIS-programma van NASA , d.w.z. de Europese servicemodules voor de Amerikaanse Orion-module (NASA's volgende generatie capsule voor het transport van astronauten), alsmede twee belangrijke bijdragen aan de Gateway:

  • De International Habitation Module (I-HAB); die de belangrijkste habitat zal zijn voor astronauten wanneer zij de Gateway bezoeken. Het Japanse ruimtevaartagentschap JAXA zal de levensondersteunende systemen bijdragen aan I-HAB.
  • ESPRIT; dat zal zorgen voor de communicatie, het bijtanken en een raam dat enigszins lijkt op het in Europa gebouwde Cupola observatorium op het internationale ruimtestation.

De derde bestemming is de Maan en de huidige activiteiten zijn vooral gericht op samenwerking met Rusland in hun Luna-missies (bestaande uit twee landers en een orbiter) en met het doel de samenstelling van de bodem bij de maan-zuidpool te bestuderen. De bijdrage van ESA is gericht op een cameralandingssysteem 'Pilot', een boormachine en een miniatuurlaboratorium.
Meer informatie...

Verder bestudeert ESA het European Large Logistics Lander (EL3) concept, wat een Europese capaciteit zou zijn om vrachten te landen op de maan, gebaseerd op de Ariane 64-raket en het Europese ATV-erfgoed. EL3 zou twee soorten missies mogelijk maken: Wetenschappelijke missies zoals het terugbrengen van goed bewaarde en goed gekarakteriseerde monsters uit onontgonnen en ontoegankelijke maangebieden, en missies die vracht afleveren ter ondersteuning van astronautmissies in het ARTEMIS-programma van de NASA. Om te passen in de plannen van de internationale partners van het ESA moet EL3 tegen 2027 klaar zijn.

De vierde bestemming van het E3P-programma is Mars. ESA voert momenteel de ExoMars-missie uit, een samenwerking met Rusland waarbij Rusland de twee raketten levert die nodig zijn voor deze tweetrapsmissie, evenals het landingsplatform van de tweede missie. De eerste ExoMars lancering was in 2016 en bracht de Trace Gas Orbiter (TGO) naar Mars en de entry, descent and landing demonstrator module (ook gekend als Schiaparelli). De TGO dient als een relais voor communicatie met de aarde en heeft ook wetenschappelijke instrumenten aan boord (inclusief het Belgische instrument NOMAD ) om atmosferische sporen van gassen, zoals methaan, te detecteren en te bestuderen. Schiaparelli bevatte sensoren om de prestaties van de lander tijdens de afdaling te evalueren en bijkomende sensoren die de omgeving op de landingsplaats zouden bestuderen.

De tweede fase van de missie zal in 2022 worden gelanceerd en zal een Europese rover, Rosalind Franklin genaamd, en een Russisch oppervlakteplatform, Kazachok, naar de oppervlakte van Mars brengen.

Het eerste Belgische instrument dat op Mars zal landen, Lander Radio Science (LaRa), zal zich op het Russische platform bevinden en zal de interne structuur van Mars bestuderen. De rover zal over een boor en een reeks instrumenten beschikken om op zoek te gaan naar tekenen van leven op Mars en om aan geochemisch onderzoek te doen.

ExoMars zal de eerste missie zijn die de mogelijkheid om over het oppervlak te bewegen en Mars in de diepte te bestuderen combineert.

De volgende Marsmissie, Mars Sample Return, is reeds in voorbereiding in samenwerking met NASA en zal Marsgrond naar de aarde brengen.

Het transversale ExPeRT luik van E3P beheert de ontwikkeling van studies en technologieën voor toekomstige missies naar LEO, de maan en Mars, terwijl SciSpacE gewijd is aan wetenschap die wordt uitgevoerd in faciliteiten in de ruimte (sonderingsraketten, ISS...) of faciliteiten die (aspecten van) de ruimte nabootsen zoals drop towers, parabolische vluchten...
De meest recente informatie over de onderzoeksopportuniteiten .
Wetenschappers kunnen in aanmerking komen voor verschillende soorten financiële steun via het Prodex-programma, voor meer details zie de Belgian Guidelines for the ESA PRODEX Programme.

Binnen het E3P-kader kunnen ESA-lidstaten die deelnemen aan E3P ook nationale payloads aanbieden om op het ISS te vliegen.
Meer informatie over deze nationale payloads .

Contactgegevens

Tom Verbeke
Ruimtevaartonderzoek en -toepassingen