NL FR EN
www.belgium.be

Galileo

Het programma GALILEO is een gemeenschappelijk initiatief van de EU en de ESA, met als doel de ontwikkeling van een civiel navigatie- en plaatsbepalingssysteem via satelliet. De definitiefase van dat programma is in 1999 van start gegaan, met in aansluiting daarop de ontwikkelings- en in-orbit validatiefase. Die eerste twee fases werden opgezet onder de gezamenlijke verantwoordelijkheid van de ESA en de Europese Unie. Voor de ontplooiings- en exploitatiefase is de Europese Unie verantwoordelijk.

Het programma is nu in zijn ontplooiingsfase (FOC), die in juli 2008 is gestart en in 2021 wellicht afloopt met het in een baan rond de aarde brengen van de totale constellatie van dertig Galileo-satellieten en het installeren van de volledige grondinfrastructuur. De Europese Commissie is daar als enige partij verantwoordelijk voor, terwijl aan de ESA de rol van ontwerper en opdrachtgever van het systeem werd toegekend. Met het aantal satellieten dat op het ogenblik in een baan om de aarde is geplaatst en de al geïnstalleerde infrastructuur, heeft de Europese Commissie op 15 december 2016 de initiële diensten open verklaard, waardoor de exploitatiefase kan worden voorbereid en de ontwikkeling van Galileo-ontvangers en de daarmee overeenstemmende applicaties kan worden gestimuleerd.

Die initiële diensten betreffen in hoofdzaak:

  • de open dienst voor lokalisatieapplicaties voor het grote publiek,
  • de 'public regulated service (PRS) in het kader van proefprojecten en
  • de zoek- en reddingsdienst voor het systeem COSPAS/SARSAT.

EGNOS

Het programma EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay Service) dat in 1997 werd gelanceerd en volledig operationeel werd in 2011, was het eerste Europese initiatief op het gebied van radionavigatie via satelliet.

Door de interoperabiliteit van het GPS en GLONASS, vergroot EGNOS terzelfder tijd de betrouwbaarheid en de precisie ervan op het Europese continent.

EGNOS toont in hoofdzaak zijn nut voor het luchtverkeer, want het levert ten opzichte van het GPS een veel betere verticale precisie.

Galileo G2G

Onder bescherming van de Europese Commissie bereiden de ESA en Europese bedrijven al de Galileo-satellieten van de tweede generatie (G2G) voor. De overstap naar de nieuwe generatie van satellieten zal fasegewijs gebeuren. Daarom heeft de Europese Commissie vanaf 2018 bij wijze van overgang vier nieuwe Galileo-satellieten besteld met al goed ontwikkelde specifieke eigenschappen. Die satellieten slaan de brug tussen de eerste en de tweede generatie van satellieten.

Contactgegevens

Agnes Grandjean
Ruimtevaartonderzoek en -toepassingen