NL FR EN
www.belgium.be

Ruimtevaart­actoren in België

Het is dankzij de inspanningen van de federale staat via BELSPO en hoofdzakelijk via de O&O-activiteiten van ESA, dat de Belgische industrie een niet te verwaarlozen plaats in de Europese ruimtevaartsector inneemt.
Tussen 1/1/2015 en 1/1/2021 zijn er ongeveer 400 Belgische actoren (industrie, universiteiten en onderzoeksinstellingen) die een ESA contract hebben afgesloten voor de ontwikkeling van delen van de ESA ruimtevaartprogramma's. De som van deze contracten vertegenwoordigt ongeveer 1 miljard Euro. Volgens een studie uitgevoerd door IDEA Consult in 2018 vertegenwoordigt de Belgische ruimtevaart aldus ongeveer 6473 voltijds equivalente tewerkgestelden (VTE).

Belangrijke pijlers waarbinnen Belgische ruimtevaart actoren actief zijn, zijn :

  • Aardobservatie, met bijzondere nadruk op observaties en services voor de globale vegetatie.
  • Satellietbouw, met name kleine satellieten, zoals de PROBA satellieten
  • Bouw van onderdelen van raketten (lanceerders)
  • Telecommunicatie
  • Electronica voor de energievoorziening van satellieten.
Onderzoekscentra en universiteiten

Onderzoekscentra en universiteiten

  • De Belgische universiteiten leveren een belangrijke wetenschappelijke bijdrage aan de ESA activiteiten met lagere Technolo­gical Readiness Levels (TRL). Onze onder­zoeks­centra hebben een grote faam voor het ontwikkelen en testen van volledige instrumenten aan boord van satellieten.
Belgische ruimtevaartindustrie

Belgische ruimtevaartindustrie

  • De Belgische ruimtevaartindustrie is een van de high-tech domeinen van de Belgische industrie.
B.USOC (Belgian User Support and Operation Centre)

B.USOC (Belgian User Support and Operation Centre)

  • Het B.USOC is een expertisecentrum, gehuisvest in het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie in Brussel, dat technische en operationele ondersteuning verleent aan Belgische wetenschappers die betrokken zijn bij onderzoeks­projecten op het gebied van de ruimtevaart.
Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) (nieuw venster)

Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA)

  • Het BIRA doet onderzoek naar de atmos­feer van de Aarde, maar ook van andere hemel­lichamen in het zonne­stelsel, zoals Venus, Mars, Jupiter en zelfs kometen. Het BIRA bestudeert de impact van de Zon, de natuur en de Mens op atmosferische verander­ingen, aan de hand van modellen, labo-experi­menten en waar­nemingen vanop de grond, vanuit de lucht of vanaf satellieten. Dit onderzoek omvat onder meer thema's zoals lucht­kwaliteit en klimaat, maar eveneens atmosferische fenomenen zoals het stratosferisch ozongat, poollicht en meteoren.
Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI) (nieuw venster)

Koninklijk Meteorologisch Instituut van België (KMI)

  • Het KMI biedt meteorologische diensten aan en verricht onderzoek over hydro­meteorologie, klimatologie en geofysica. Het KMI voorspelt het weer voor het publiek en de autori­teiten en waarschuwt voor gevaarlijk weer zoals over­vloedige regen en hevige wind. Het weten­schap­pelijk onderzoek bestrijkt gebieden als het gat in de ozonlaag, het klimaat, weer­modellen, meteorologische satellieten en radars...



Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) (nieuw venster)

Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB)

  • De KSB is een onderzoeks­instelling die ook een aantal opdrachten van publieke dienst­verlening vervult.
    De onder­zoekers bestuderen zowel de planeet aarde, de zon als de andere objecten uit het nabije en verre heelal. Bij de weten­schappelijke disciplines van de KSB vinden we sterrenkunde, planetologie, geofysica, seismologie, ruimtegeodesie en zonnefysica.
    De KSB beheert ook het Planetarium op de Heizel.