NL FR EN
www.belgium.be

Over ons

Het PublieksObservatorium verricht onderzoek naar de gebruikers en bezoekers van de tien zogenaamde “Federale Wetenschappelijke Instellingen” (kortweg FWI).

Bij het grote publiek zijn deze tien Federale Wetenschappelijke Instellingen vooral bekend wegens enkele van 's lands bekendste musea en bezoekerscentra zoals het Museum Kunst & Geschiedenis (Jubelparkmuseum), het Museum voor Natuurwetenschappen, de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België, het Muziekinstrumentenmuseum, het Planetarium van de Koninklijke Sterrenwacht van België en het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika in Tervuren.

Misschien minder bekend is dat deze tien FWI’s ook - elk in hun domein - ook enkele van 's lands meest gespecialiseerde en gereputeerde wetenschappelijke onderzoeksinstellingen herbergen.

Het onderzoek dat het observatorium verricht, moet deze instellingen in staat stellen de doelstellingen te bepalen die zij in hun dienstverlening aan het publiek wensen te bereiken, en toelaten maatregelen te nemen om de kwaliteit van hun diensten te verbeteren.

Het PublieksObservatorium werd opgericht in 2003 bij ministerieel besluit en is één van de weinige actoren in België die gespecialiseerd zijn in publieksonderzoek.

Deze tien FWI’s (met hun onderafdelingen) zijn: